Mladi virtuoz David Horvat u Guarneriusu

0
Talentovani mladi srpski violinista, dobitnik brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, među kojima je i prva nagrada na prestižnom Kocijanovom takmičenju u Češkoj, premijerno će se predstaviti publici Guarneriusa.
David Horvat, foto: Promo
David Horvat, foto: Promo

Klavirski saradnik mladog violiniste, biće Dušan Egerić.

Program: Geminiani, Wieniawski, Ysaÿe, Tchaikovsky, Waxman

David Horvat je rođen u Holandiji 1997. godine, u porodici profesionalnih violinista. Sa nepunih 7 godina preseljava se u Srbiju, gde započinje svoje muzičko obrazovanje u Školi za muzičke talente u Ćupriji, u klasi prof. Vladislava Bobića.

Tokom svog četvorogodišnjeg školovanja u Srbiji, kao učesnik nekoliko nacionalnih i međunarodnih takmičenja, David je osvojio veliki broj prvih nagrada, a krunom ovih takmičenja smatra I nagradu na Kocijanovom takmičenju u Češkoj.

Još kao desetogodišnjak, David je gostovao u Švedskoj (Trolheten), gde je publici predstavnjen kao “čudo od deteta iz Srbije”, a 2008. godine nastupio je kao solista sa Brabantskim orkestrom iz Ajndhovena (Het Brabants Orkest - Eindhoven), kao najmlađi solista ikada.

Nakon uspešno položene audicije, David je u septembru 2008. godine postao učenik čuvene škole „Jehudi Menjuhin“ iz Londona. Ta škola je obezbedila stipendiju za školovanje tada desetogodišnjeg dečaka, kao prvog učenika koji dolazi iz Srbije.

David se već pet godina školuje u Londonu, redovno nastupa na koncertima učenika Menjuhinove škole i postaje miljenik tamošnje publike. Njegovo školovanje je upotpunjeno pohađanjem letnjih seminara kod čuvenih violinskih pedagoga.
Muzička kritika predviđa Davidu veliku karijeru.

makonda-tracker