Poznati balkanski muzičari na Szigetu

0
Ovogodišnji Sziget festival biće održan od petog do 12. avgusta u Budimpešti, a jedna od bina biće posvećena i izvođačima tradiocionalčne svetske muzike, gde će svoje mesto zauzeti i neki od poznatih balkanskih sastava.
Dubioza kolektiv, Goran Lizdek foto
Dubioza kolektiv, Goran Lizdek foto

Američki Calexico poznati su po svom jedinstvenom stilu, mešavini alternativnog roka i meksičke mariachi muzike. Na ovogodišnjem Szigetu predstaviće novi album Algiers.

Sa svežim izdanjem Zoom dolazi Rachid Taha, čija se alžirska raï muzika približila stilu Brajana Ena i Mika Džonsa.

Balkanske punk’n’roll zvezde Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra prošle godine osvojili su Sziget festival, nema sumnje da će to učiniti i ove. Leningrad će takođe zagrmeti svojom divljom ruskom ska dance muzikom.

Posetioci Sziget-a mogu da se pripreme i za ovogodišnji divlji ples sa kraljevima catalan rumbe La Pegatina. Za one koji bi da u današnjoj muzici pronađu nešto posebno, preporučujemo Moana and the Tribe, koji dolazi sa Novog Zelanda. Publika Sziget festivala svake godine očekuje najbolje afričke bendove, a ove moći će da čuje i vidi Mokoomba iz Zimbabvea.

Kada je reč o balkanskoj postavci ovogodišnjeg festivala u Budimpešti, publiku očekuju nastupi Fanfara Tirana meets Transglobal Underground, koji sa novim albumom Kabatronics predstavljaju stecište albanskog brass-banda i britanskog  ethno-tehna. Grupa Tako Lako, koja dolazi iz Kopenhagena, u svojim redovima ima srpske i danske muzičare, koji stvaraju psihodelične ciganske ritmove pomešane sa elementima balkanske muzike.

Shutka Roma Rap je plod zanimljive saradnje između makedonskog brass-banda i repera iz mesta Shutka blizu Skoplja. Prošle godine su impresionirali  špageti balkan Figli Di Madre Ignota, koji sviraju ska i rok. Publiku će na noge ponovo podići Dubioza Kolektiv, svojim prepletanjem dub, ska, rok i balkanskih ritmova.

Mnoge grupe iz Srednje i Istočne Evrope proteklih godina doživele su naglu popularnost i iz tog razloga oni moraju biti na ovom tematskom stage-u. Prvi izbor je definitivno ukrajinski sastav Dakha Brakha, koji slovensku muziku povezuju sa elektronikom i instrumentima iz čitavog sveta. Sa svojom muzikom proputovali su svet, od Zapadne Evrope do Australije, nastupivši preko 300 puta, a zaustaviće se na Sziget festivalu. Veoma interesantna je i poljska grupa R.U.T.A., čiji članovi se oslanjaju na postulate folk i pank muzike bez kompromisa, pravi su revolucionari, sa tekstovima koji pokrivaju srednji vek i bore se za svoja prava i slobodu.

Warsaw Village Band takođe dolazi iz Poljske, sa poslednjim albumom usmerenim na slovensku, skandinavsku i laponsku tradiciju, dok češki Cankisou svira divlju muziku začinjenu pakistanskim elementima.

Svetski poznati mađarski tamburaši Söndörgő i Besh o droM and guests nastupiće u okviru programa balkanske muzike. Jedna od najpoznatijih romskih grupa, Parno Graszt, u saradnji sa francuskim Latcho Drom razveseliće pristalice divlje muzike. Mađarska je ska sledbenicima postala poznata zbog grupe Pannonia Allstars Ska Orchestra, koja obećava silovit i upečatljiv nastup na ovogodišnjem  The OTP Bank World Music Party Stage.

Csík Band and friends, ljubiteljima mađarske folk muzike, predstaviće se svojim repertoarom i pomenom na mađarskog pesnika i tekstopisca Tamása Cseha.

makonda-tracker