Beogradska filharmonija nastupa sa dirigentom Aleksandrom Rahbarijem

0
Beogradska filharmonija sa stalnim gostujućim dirigentom Aleksandrom Rahbarijem, 1. marta u 20h na Kolarcu, nastavlja Klasični ciklus.

Na programu su Hajdnova Londonska, Bramsova Prva simfonija i Skerco uvertira A. Obradovića.

- Pre oko dvadeset pet godina, kao muzički direktor orkestra u Briselu, snimio sam kompletan Bramsov opus za Naksos. Dobili smo tada fenomenalne kritike i veliku pažnju međunarodne javnosti.  Posle toga, orkestar je pozivan u mnoge evropske gradove, kao što su Beč, Pariz, Minhen i drugi, i zajedno smo ostvarili još 80 snimaka - rekao je Rahbari koji ima veliko iskustvo u izvođenju Bramsovih dela.

Program čitavog Klasičnog ciklusa osmišljen je da se u potpunosti prikažu sve mogućnosti orkestra, kroz izvođenje kapitalnih dela klasične muzike. U petak su na programu Bramsovo prvo i Hajdnovo poslednje simfonijsko delo, kao i Obradovićeva Skerco uvertira koju je upravo Beogradska filharmonija premijerno izvela 1961. godine.

Austrijski dirigent iranskog porekla, karijeru je izgradio tesno sarađujući sa Karajanom. Jedan od sledbenika Hansa Svarovskog i nekadašnji Karajanov asistent u Berlinskoj filharmoniji, sarađivao je sa više od 120 orkestara - od Berlinske filharmonije do orkestara Gevandhaus i Tonhale. Za svoj angažman u orkestrima Belgije i Češke odlikovan je najvišim državnim priznanjima. Ostvario je više od 150 snimaka za ugledne izdavačke kuće. Oženjen je hrvatskom violinistkinjom i otac je sedmoro dece.

Teodora Ninić

makonda-tracker