Nebojša Jovan Živković u Kolarcu: Umetnik koji svojim ritmovima zadivljuje slušaoce

0
Autorsko veče perkusioniste i kompozitora Nebojše Jovana Živkovića biće predstavljeno publici u subotu 23. februara od 20h u Kolarčevoj zadužbini.
Nebojša Jovan Živković, foto: Promo
Nebojša Jovan Živković, foto: Promo

Perkusionista i kompozitor Nebojša Jovan Živković izgradio je reputaciju jednog od najboljih evropskih solista na marimbafonu i udaraljkama. Nastupao je na turnejama širom Evrope, u Japanu, Tajvanu, Koreji, Meksiku i SAD. Značajan deo njegovog izvođačkog repertoara posvećen je savremenoj muzici, tako da su mnogi evropski kompozitori napisali kompozicije za njega.

Svirao je i kompozicije su mu izvođene u značajnim koncertnim dvoranama kao što su Koncerthaus u Beču, Herkules sala u Minhenu, Kenedi centar u Vašingtonu...

Njegova koncertantna dela su postigla veliki uspeh u svetu, a posebno Drugi koncert za marimbu i orkestar. Snimio je pet kompakt diskova, sa svojim delima i muzikom drugih autora. Pored koncertne i kompozitorske aktivnosti, Živković redovno drži majstorske kurseve za marimbafon u Evropi i SAD na uglednim muzičkim akademijama i univerzitetima.

Svira na specijalnoj marimbi koju je, po njegovoj zamisli, napravila firma YAMAHA u Japanu 1997. godine. Ovaj instrument napravljen je posebno za njega u jednom jedinom primerku.

Gosti programa biće Ansambl perkusionista Tak-Nara (Španija) -  Veronika Kahigao, Karlos Kastanjeda i Danijel Marin.

makonda-tracker