Galija se vraća u Niš!

0
Rok grupa Galija održaće dugoočekivani veliki koncert u rodnom gradu Nišu 8. marta u dvorani Čair, na kome će frontmen Nenad Milosavljević i drugovi svirati uglavnom balade i pesme koje su proslavile bend u 37 godina postojanja.
Galija, foto Ivan Grlić
Galija, foto Ivan Grlić

Turneja Galija još uvek sanja, koja je započela rasprodatim koncertima u beogradskom Sava Centru još pre dve godine, a kojom ovaj bend obeležava 35 godina karijere, završiće se velikim spektaklom u niškoj hali Čair, gde je Galija prvi put zasvirala još davne 1988, a 1998. tu je snimljen i koncertni album Ja jesam odavde (1998).

- Koncerti u Nišu su uvek bili najemotivniji za nas. Imaju drugačije značenje u odnosu na druge koncerte Galije. Počeo si odatle, plovio raznim morima, svuda odeš, ali na kraju balade kući dođeš. Povratak kući je dobrodošao predah pre naredne bure. - priznaje Neša Galija.

Posle nekoliko godina kantautorskog staža, pevajući uz akustičnu gitaru i usnu harmoniku, Nenad Milosavljević je okupio rok grupu za potrebe pozorišne predstavi Treća polovina amaterske pozorišne družine iz Niša. Dogovor o osnivanju grupe pao je u kafani Galija poznatom okupljalištu gradskih umetnika i boema, a prva proba je održana 4. januara 1976. godine u Domu kulture Niša.
 
- Uopšte nismo razmišljali koliko će to da traje. Gledali smo na to kao na druženje i mnogo nam je lepo bilo. Bila je to priča iz ljubavi prema muzici. Jedini razlog zašto smo se skupili je što smo voleli da sviramo. Najlepši deo dana nam je bio na probi. Tek kad su nam primili pesmu na Zaječarskoj gitarijadi (1978) morali smo da damo konačan naziv bendu, i Galija je usvojen kao najbolji naziv. - priseća se Milosavljević.

Posle pobede u Zaječaru, Galija je objavila niz progresivnih-simfo rok albuma Prva plovidba (1979), Druga plovidba (1980) i Ipak verujem u sebe (1982), pridobivši publiku u Jugoslaviji pesmama kao što su Gospi, Decimen, Burna pijana noć, Još uvek sanjam... Slede Bez naglih skokova (1983), Digni ruku (1986), i trilogija albuma Daleko je sunce (1988),  Korak do slobode (1989) i Istorija, ti i ja (1991), na kojoj bend sarađuje sa stihopiscem Radomanom Kanjevcom. Galija osamdesetih sve više ide ka srednjestrujaškom zvuku, i ulazi u ligu najpopularnijih rok grupa Jugoslavije, posebno zahvaljujući hitovima poput Skadarske, Truba, Da li si spavala, Da me nisi... Bend opstaje uprkos čestim promenama postave i posebno teškim devedesetim godinama, izbacivši albume Karavan (1994), Trinaest (1996), Voleti, voleti (1997) i Južnjačka uteha (1999). Posle CD-a Dobro jutro, to sam ja (2005),  konačno je stigao i aktuelni album Mesto pored prozora (2010), sa koga su singlovi/spotovi naslovna pesma i Zločin i kazna.

- U periodu od 1990. do 2000. objavili smo čitavu seriju značajnih albuma i na taj deo priče smo veoma ponosni. Sada, posle par godina smo opet stali na noge, objavili novi album, ali smo naišli na novu medijsku sliku, novi svet u kome pokušavamo da se snađemo. Dosta smo aktivni preko interneta i uspeli smo da uspostavimo tako vezu sa publikom. Na drugačiji način nego nekada, ali okej, novo vreme nova pravila.- primećuje Neša Galija.

Kako je za Galiju proteklo ovih 37 godina?
 
- Kad podvučeš crtu i kažeš da si bio veliki u nekoliko sistema i zemalja, shvatiš da si već nešto ozbiljno postigao ako si preživeo sve to vreme. Mnogo je teško bilo pogotovo kad je bio rat, jer odjednom su umetnici, književnici, muzičari...prestali da budu heroji. To su postale barabe i huligani. Kad se svet i moral okrenu naglavačke teško je plivati. Sada imamo puno razloga da se osećamo zadovoljnima. Koncerti su nam jako dobri, uživamo na bini, osećamo se kao klinci na sceni.- osvrće se Milosavljević.

Galija će u Nišu nastupiti u postavi: pevač i akustična gitara Nenad Milosavljević-Neša Galija, pevač Predrag Milosavljević-Peca, bubnjar Boban Pavlović-Čarlton, gitaristi Dragutin Jakovljević-Guta, basista Slaviša Pavlović-Stenli, i klavijaturisti Ivan Ilić-Ilke i Goran Antović.

Ulaznica za koncert Galije u Čairu 8. marta košta 600 dinara i može se naći na prodajnim mestima:

Vintage shop (Davidova 9 – kod Sinagoge)
Music House (Generala Milojka Lešjanina 12 – kod Simfonijskog)
Energy music shop (TPC Kalča - prizemlje)
CD Sound (Novi podzemni prolaz)

Eventim - Niš:

Astours - Obrenovićeva bb - PC Gorča,
Astours - Bulevar Nemanjića 87,
TA Big Star - Cara Dušana 65,
City Radio – Voždova 114/3,
Knjižara Delfi – Voždova 4,
Mladinska knjiga - Obrenovićeva 42 – TPC Forum,
Fun travel - Obrenoviceva bb - PC Gorča,
Lasta Niš – Aleksandra Nenadovića  8,
Travego – Cara Dušana 37,
Win Win Niš - Obrenovićeva br. 80,
Win Win Niš - Cara Dušana 35,
Win Win Niš - Prijezdina 16.

Cena karte će biti promenjena na dan koncerta.


makonda-tracker