Rafael Pajare na koncertu Beogradske filharmonije

0
Aktuelni pobednik međunarodnog takmičenja za mlade dirigente Nikolaj Malko, venecuelanski umetnik Rafael Pajare u petak, 22. februara gostovaće na koncertu Beogradske filharmonije, u okviru ciklusa Pika-Točka-Тачка.
rafael Pajare, promo foto
rafael Pajare, promo foto

Rafel Pajare poreklom je iz Venecuele, odakle je došlo i dirigentsko čudo Gustavo Dudamel, a za njim i čitava generacija mladih dirigenata koji odnose nagrade na velikim takmičenjima i za koje se otimaju orkestri širom sveta. Tako je i prošle godine na takmičenju Malko, u oštroj konkurenciji najvećih dirigentskih nada, pobedio baš on, dirigent i hornista,  predstavnih jedne od najboljih svetskih škola El Sisteme, i time otvorio sebi vrata velikih svetskih orkestara. Nekadašnjeg Dudamelovog asistenta u bliskoj budućnosti očekuju nastupi sa brojnim evropskim orkestrima, kao i dalji razvoj pod mentorstvom Lorina Mazela.

Pajare je u ovoj sezoni već dirigovao Slovenačkom i Zagrebačkom filharmonijom, kao jedan od mladih umetnika koji učestvuju u ovogodišnjem projektu Pika -Točka - Тачка.

- Uživao sam sarađujući sa sva tri orkestra,  i ideja da se pokrene ovakav projekat je odlična. Već sam imao dobre koncerte u Ljubljani i Zagrebu, a posle tri dana u Beogradu sam prezadovoljan. Posle ovog regiona, idem dalje - Španija, Irska, Meksiko, Amerika, a posebno se radujem predstojećoj saradnji sa mojim mentorom Lorinom Mazelom. On je ne samo vrhunski dirigent, već i veoma upečatljiva ličnost - smarta Pajare.

makonda-tracker