Pozdrav Azri, ČBS, Dječaci, Grate, na Long Night Festivalu

0
Idućeg ponedeljka biće poznato koji je to domaći bend na čiji povratak se čeka, a okupiće se za svirku Long Night Festivalu
Dječaci, promo foto
Dječaci, promo foto

Pozdrav Azri, koji predvode nekadašnji bubnjar legendarnog zagrebačkog benda Boris Lajner (Leiner) i basista Mišo Hrnjak, nastupiće na Long Night festivalu u subotu 30. marta u Domu omladine Beograda. Nova imena trećeg Long Night-a, koji se održava u tri dvorane DOB-a, su i kragujevački pankeri Čovek bez sluha (ČBS), splitski reperi Dječaci i novosadski rokeri Grejt (Grate).

Već idućeg ponedeljka biće poznato koji je to domaći bend na čiji se povratak čeka već dugi niz godina, a okupiće se za svirku na Long Nightu, na kome nastupaju i prethodno najavljeni Partibrejkers i Jinx.

Ulaznice za Long Night 3 u prodaji su na blagajni Doma omladine Beograda i preko mreže Eventim po ceni od 1.300 dinara, ali samo do 14. februara od kada će koštati 1.500.

Ritam sekcija Lajner-Hrnjak, koja je blistala na Azrinim albumima Azra (1980), Sunčana strana ulice (1981), Filigranski pločnici (1982) i na spektakularnom živom Ravno do dna (1982), nastupiće kao Pozdrav Azri na Long Nightu uz pomoć dva neizljećiva azroholičara - gitariste Miljana Bakića i pevača Domagoja Vorbergera, iz zagrebačkog sastava Corto.

- Očekuje vas žestoki i strasni rokenrol Azrinih hitova sa legendarnog albuma Ravno do dna!!! -  najavljuje Lajner.

Šumadijski Ramones,  ČBS, koji poslednjih meseci kao retko koji bend krstare regionom svirajući na desetine koncerata u korist aktuelnog CD albuma Događaj dana, dolaze na Long Night 3, prema rečima frontmena Mikija Radojevića, da dokažu da su bend kome je mesto među najboljima.

- Long Night je sjajno osmišljen festival, pre svega jer izborom učesnika uspeva da pomiri različite muzičke pravce pri tom ne istupajući iz andergraund okvira. Smatramo da je to jako bitan događaj za celokupnu regionalnu scenu, jer okuplja veliki broj posetilaca čime se u velikoj meri demantuje uvreženo mišljenje da je rokenrol na ovim prostorima pukao. - ističe Radojević.

Splitski Dječaci, regionalno poznati po hitovima Dalmacija, Lovrinac i Narodna, kažu da pred dolazak na Long Night 3 uvežbavaju sa pratećim bendom neke nove cake i cakice, kako bi bili još bolji uživo.

- Svi koji su čuli naša dva albuma znaju što mogu očekivati od nas, a pogotovo oni koji su bili na našem posljednjem koncertu u Beogradu (prošlog juna u DOB-u), koji je bio dosta dobro posjećen. Publika je fino reagirala i priuštila nam da se osjećamo jako ugodno i prihvaćeno. Barem na onom dijelu koncerta kojeg se sjećam, dok sam još bio polutrijezan. - otkriva Ivo Sivo.

Alternativci Grejt dolaze na Long Night sa namerom da predstave pesme sa novog albuma Volim da hodam, čiji se izlazak očekuje ovog proleća, a već su ga najavili spotovi Lepljiv mrak, Paranoja i Revolucija, gde gostuje Golub iz kultnih Goblina.

- Grate će na Long Night-u predstaviti svoje nove pesme sa albuma koji će nadam se do tada biti izdat. Studiozno i previše dugo radili smo na albumu, i sve što želimo sada je da ga predstavimo publici. Publika može da očekuje iskrenost, rok muziku kako je mi vidimo, to je ono što znamo da radimo najbolje...- kaže gitarista Dragan Alimpijević-Pik.


Pozdrav Azri

Bubnjar Boris Lajner, koji se veštinom pokazao najbolje na Azrinom živom albumu Ravno do dna (1982), a glasom na takvim klasicima kao što su Lijepe žene prolaze kroz grad, Provedimo vikend zajedno ili Ne prodajem nasmiješenog psa, prvi megaušpesni koncert Pozdrav Azri u Beogradu je priredio još 2001. godine u Klubu studenata tehnike. Već sledeće jeseni u Zagrebu je u klubu Tvornica upriličen koncert Tribute to Azra pod nezvaničnim nazivom Džoni, vrati se na kojem je Lajner, školovani vajar, izložio bistu Azrinog vođe Branimira Džonija Štulića. Konačno, u decembru 2007. godine na još jednom od koncerata Pozdrav Azri neočekivano Lajneru se na pozornici zagrebačkog kluba Boogaloo pridružio basista Mišo Hrnjak, koji je poslednji put svirao sa njim i Štulićem još 1982. godine na Filigranskim pločnicima, da bi se potom povukao iz muzike, pridružio Jehovinim svedocima i otišao u inostranstvo.



Čovek bez sluha

Popularni šumadijski Ramonsi  imaju 18 godina staža na pank rock sceni. Bend je nastao krajem ’94. godine, a osnovali su ga momci okupljeni oko ideje nazvane Čovek bez sluha čiji su konstruktori i kumovi bili Mikica (sadašnji basista) i Coa (tada pevač benda). U vreme najvećih i luđujućih restrikcija struje u Srbiji, rađa se tema za pesmu o aktuelnim dešavanjama i to će biti prva stvar koju je bend ikada snimio, i to u kultnom studiju Češnjak u postavi: Maxi (bubnjevi), Mikica (gitara i bas), Coa i Radomir (vokali). Na upražnjeno mesto basiste upada Cvika (Van Gog) i ČBS decembra ‘94. nastupa na predstavljanju kragujevacke scene u Beogradu u klubu Prostor. Posle niza personalnih i promena eksperimentalne prirode (saksofon i slične akcije) bend je nakon debija Mrzim ovaj grad (CD, Chesnjak rec / Mettletvica Alien Noise rec) u ustaljenoj postavi LUNE – bubanj, MIKICA – bas, LAZA – gitara i RADOMIR – glas snimio svoj drugi album Sećanje na zadnjeg klovna, na kome već A1 pesmom Blef pokazuje jasni stav prema iskrivljenom državnom sistemu, a spot za pesmu Reci ne pred same izbore 2000. biva i zabranjen! Činilo se da opšte stanje, smanjene koncertne aktivnosti, blokade i odlazak pevača Radomira u Švajcarsku sve više podsećaju na road to hell… Ipak! Pored navedenih izdanja ČBS-a treba pomenuti da je ovaj bend zbog svog izraženog lokal-patriotizma i ljubavi prema fudbalu snimio zvaničnu himnu FK Radnički (koju su zdušno prihvatile sve generacije ljubitelja fudbala u rodnom Kragujevcu), a možda za bend prelomni trenutak je i onaj kada je se na kompilaciji Know Your Rights (NGO Millenium) pojavio sa obradom We Didn’t Start the Fire i autorskom pesmom Umesto osmeha. Ovo je ujedno i prva saradnja sa starim prijateljem Mikijem, pevačem bratskog benda Six Pack. Kako je bend osetio veliki potencijal te pesme, Umesto osmeha dobija spot, koji premijeru u velikom stilu doživljava na svim kragujevačkim ali istovremeno i beogradskim televizijama, čime je definitivno probijena barijera lokalnih okvira. Establirani mediji glavnog grada su konačno morali da priznaju postojanje i kvalitet šumadijskih Ramonsa, što se zaključuje po mnogobrojnim emitovanjima spota i pozitivnim komentarima. 16. novembra 2002. godine bend proslavlja osam godina postojanja, koncertom u klubu SKC - Kutija šibica za čiju priliku je snimljen i dokumentarni film o radu grupe. Saradnja sa Mikijem iz grupe Six Pack se nastavlja tokom cele 2002. godine, da bi krajem godine on i definitivno postao član benda. Besomučno vežbanje, sastajanje, druženje, dogovaranje, pisanje i komponovanje ChBS-u je donelo album Second Hand (Automatic records). Između neprekidnih koncertnih aktivnosti bend je uvežbavao nove pesme što je rezultovalo snimanjem novog albuma Događaj dana. Album je snimljen u studiu Barba u Beogradu a objavio ga je Long Play. Krajem 2012. godine povodom punoletstva benda objavljen je singl Ne veruj nikome.

 


Dječaci

Grupa je osnovana 2005. godine. Debitantski CD Drama (2008) osvojio je Zlatnu Kooglu za album godine i INDEXI 09 nagradu za hip hop album godine. CD album Istina izašao je 2011. godine.

Vojko Vrućina - U zadnjih par godina ustoličio je sebe za balkanskog kralja punchlajnova, strukture rima i suludog
fluktuirajućeg deliverya. Poznat je po svojim futurističkim beatovima i sadističkoj ličnosti.

Ivo Sivo - Svojim dubokim glasom, smirenom izvedbom i bogatom mrežom močvarnih metafora predstavlja najmističniju trećinu dječaka. Najbolji lik ikad.

Zondo - čovek suprotnosti, ljubitelj žestokih pića i nežnih žena, gustog dima i retkih delikatesa.



Grate

Grate postoji od 2007.godine i osnovan je u Novom Sadu. Nakon dve godine postojanja, objavljen je album Prodaj Nas, za novosadski Studentski kulturni centar, i za dve pesme sa tog albuma snimljeni su i spotovi Be There i Prodaj nas. Od tada Grate je pretrpeo velike promene. Okrenuo se pisanju pesama isključivo na srpskom jeziku, muzički koncept je takodje u velikoj meri promenjen, itd. Grate postaje ono što je danas dolaskom Gorana Bega na mesto pevača 2011.godine, bubnjara Zoltana Šimona i basiste Nenada Patkovića 2012. godine. novi album Volim Da Hodam već ima tri spota za pesme koje ga najavljuju (Lepljiv mrak, Paranoja i Revolucija, duet sa Golubom iz Goblina) a izlazi na proleće ove godine, zajedno sa spotom za pesmu Grad. Bend kreće u promociju albuma koja će da traje cele godine.



makonda-tracker