Darko Brlek i Masimo Merćeli sutra u Guarneriusu

0
Istaknuti svetski umetnici, slovenački klarinista Drako Brlek i italijanski flautista Masimo Merćeli nastupiće u subotu, 15. decembra u Centru lepih umetnosti Guarnerius.
Foto: Brlek i Marćeli, promo
Foto: Brlek i Marćeli, promo

Dvojica virtuoza prirediće veče francuskih autora, a pokrovitelj koncerta je Ministarstvo kulture i informisanja.

Jedan od najboljih evropskih klarinetista Darko Brlek nastupa u najpoznatijim svetskim muzičkim centrima, a nekoliko puta je svirao u njujorškom Karnegi holu. Još u vreme studija, Brlek je osvojio veliki broj nagrada i priznanja, od kojih izdvajamo prestižnu Prešernovu nagradu.

Sa violončelistom Igorom Škerjancom i pijanistom Vladimirom Mlinaričem osnovao je Trio Luwigana, sa kojim nastupa širom sveta, a trio je za svoje CD izdanje 1998. godine dobio najznačajniju slovenačku nagradu za interpretaciju, Betteto nagradu. Brlek je dobitnik i Župančič nagrade, koju dodeljuje grad Ljubljana za izuzetan doprinos kulturi.

Flautista Masimo Merćeli ima bogatu karijeru ispunjenu velikim nagradama i saradnjama sa istaknutim umetnicima poput Kšištofa Pendereckog, Jurija Bašmeta, Enija Morikonea, Filipa Glasa i Majkla Najmana.

Sa samo 19 godina je postao prva flauta poznatog pozorišta La Fenice u Veneciji, a ubrzo zatim je osvojio i priznanje Francesco Cilea, kao i prve nagrade na takmičenjima Concorso Internazionale Giornate Musicali i Concorso Internazionale di Stresa.


makonda-tracker