Popboks objavljuje poslednju Delčinu pesmu

0
Pesma Dobro je Milana Delčića-Delče biće prvi put objavljena na godišnjicu njegovog rođenja u ponedeljak 19. novembra kao singl koji će moći besplatno da se preuzme sa web magazina za popularnu kulturu www.popboks.com.
Milan Delčić Delča
Milan Delčić Delča

Dobro je je poslednja pesma koju je Delča (1960-2011) napisao i snimio, ali nije uspeo da je objavi. Milan Delčić-Delča, multimedijalni umetnik i pevač, član kultne beogradske grupe U škripcu, preminuo je posle duge i teške bolesti 24. jula 2011. godine u Beogradu.

Delčino Dobro je više je od pesme. To je dirljivo svedočanstvo o izuzetnoj snazi duha njenog autora, koji je godinama stoički vodio tešku i neravnopravnu borbu sa opakom bolešću.

Pesma je zaostavština jednog nesebičnog umetnika, primer kako se čovek može hrabro i dostojanstveno suočiti sa velikim i malim životnim nedaćama i često bezizlaznim situacijama.

Dobro je

Dobro je što ne znam ko sam,
Sutra mogu biti bilo ko.
Snaga svetla ili sila mraka,
Svako dobro voli svoje zlo.
Dobro je i kad dobro nije.

Sve u redu je.

Dobro je sve, sve što bilo je
A svako sutra je od boljeg najbolje.
I zato ne brini, samo veruj mi.

Sve u redu je

Dobro je što nisam ovde,
Ja sam tamo gde si ti
Pored tebe kad se budiš,
U svakom jutru koje dolazi.
Dobro je i kad dobro nije.

Sve u redu je.

Dobro je sve, sve što bilo je
A svako sutra je od boljeg najbolje.
I zato ne brini, samo veruj mi.

Sve u redu je.

Milan Delčić-Delča bio je jedan od najupečatljivijih i najprepoznatljivijih glasova jugoslovenske i srpske rokenrol scene, što je zabeleženo, između ostalog, u hitovima grupe U škripcu kao što su Siđi do reke, Beograd spava, Nove godine, Koliko imaš godina, Ako ti kažem i drugim.

Sa grupom U škripcu snimio je albume Godine ljubavi (1982), O je! (1983), mini album Nove godine (1983), Budimo zajedno (1984) i Izgleda da mi smo sami (1990). Po raspadu matičnog benda, Delča kreće u samostalnu karijeru i sa pratećim bendom Sklekovi snima albume Delča i sklekovi (1994), S' jezikom u usta (1994) i Krenuo sam davno, ne sećam se gde (2003).

Posle višegodišnje samostalne pevačko/autorske karijere Delča je u Domu omladine Beograda 10. marta 2006. godine upriličio poseban koncert, gde su mu se pridružili skoro svi članovi grupe U škripcu. U decembru 2008. godine snimak 18 pesama sa tog koncerta pojavio se na CD albumu Jubilarnih 20 i nešto godina koji je beogradski Maskom objavio pod imenom Delča a i U škripcu.

Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je scenarista serija Televizije Beograd U ime zakona (1991) i koscenarista televizijskog filma Ne skreći sa staze (2003). Pojavljivao se u filmovima Slatko od snova (1994) i Crveni kamion sive boje, kao i u seriji Otvorena vrata (1994-1995). Između ostalog, autor je pozorišnih komada Hari ne putuje vozom, Kraljevo blago i Radmilo gnusni i Radmila pogana i TV emisije Dr. Maksimilijan Mrmor. Jedno vreme je radio i kao muzički urednik Televizije Metropolis.

makonda-tracker