Grčki duo Idee Fixe u Guarneriusu

0
Istaknuti grčki muzičari okupljeni pod imenom Idee Fixe, nastupiće u Centru lepih umetnosti Guarnerius u četvrtak 25. oktobra od 20 časova u okviru svoje koncertne turneje Balkan Concert Series.
Idee Fixe, foto: Promo
Idee Fixe, foto: Promo

Koncept mini turneje koji su osmislili pijanistkinja Erato Alakiozidu i saksofonista Teofilos Sotirades je da se na koncertima izvodi muzika za saksofon i klavir, najpoznatijih savremenih grčkih autora, kao i kompozicije autora iz zemlje u kojoj ovaj duo nastupa.

Sa željom da srpskoj publici približe stvaralaštvo modernih grčkih kompozitora, ali i da predstave dela istaknutih srpskih autora, na koncertu u Guarneriusu Idee Fixe će izvesti i kompozicije Vladimira Tošića i Katarine Miljković, dok će svetsku premijeru doživeti kompozicija Miloša Raičkovića, koja je pisana upravo za grčki duo.

Ansambl Idee Fixe su 2001. godine osnovali ugledni solunski muzičari, najbolji predstavnici mlađe generacije grčkih umetnika, sa idejom da promovišu savremenu muziku. Od tada sa velikim uspehom predstavljaju kako dela grčkih autora 20. i 21. veka, tako i ostvarenja savremenih kompozitora iz celog sveta, koji svoje kompozicije pišu upravo za njih.

Preko afirmacije grčkih kompozitora, do sinergije različitih oblika umetnosti (muzike i plesa, muzike i književnosti), grupa istaknutih grčkih umetnika koja se 2001. godine okupila oko projekata izvođenih na festivalima Echosygkyria i Synthermia (koji su kasnije prerasli u velike projekte Međunarodni festival savremene muzike i Međunarodno takmičenje kompozitora), već 11 godina pokušava da predstavi zvuk kao nešto što ima svoju formu, emocije, sećanja i maštu.

Ansambl Idee Fixe veliki deo svojih aktivnosti usmerava i na edukaciju. Pored posebnih projekata posvećenih deci i mladima i organizacije muzičkih seminara, ansambl sarađuje i sa katedrom za kompoziciju Konzervatorijuma Thermi. Polaze od ideje da je završen komad tek početak istraživanja zvuka, emocije i onoga što nas okružuje, a svako izvođenje nosi drugačiji pristup delu i drugačiju interpretaciju.

Idee Fixe je nastupao u prestižnim koncertnim dvoranama širom sveta, kao i na uglednim festivalima, stvarajući kontakte sa istaknutim umetnicima i ustanovama kulture, koji su rezultirali uspešnim saradnjama.

makonda-tracker