Gostovanjem Zagrebačke filharmonije počela druga sezona projekta Pika Točka Tačka

0
Zagrebačka filharmonija gostovala je sinoć u Beogradu, u okviru projekta Pika-Točka-Tačka, koji predstavlja saradnju Slovenačke, Zagrebačke i Beogradske nacionalne filharmonije.

Osamdeset muzičara Zagrebačke filharmonije, pod vođstvom dirigenta Perija Soa i sa solistom violinistom Ningom Fengom, predstavili su se publici na Kolarcu, u terminu u kojem obično nastupa Beogradska filharmonija, delima Josipovića, Bruha i Bramsa. Zagrepčane su dočekali muzičari iz Beogradske filharmonije, sa kojima su posle koncerta, uz druženje, razmenjivali utiske.

Ovo je drugo gostovanje Zagrepčana u Beogradu u ovoj godini, posle pauze od gotovo tri decenije.



I ove sezone tri orkestra, svaki u svom gradu, realizuju ciklus koncerata pod nazivom Pika Točka Tačka, sa identičnim solistima, dirigentima i programima. Osim nastupa u matičnim gradovima, saradnja podrazumeva i međusobna gostovanja okrestara. Slovanačka filharmonija gostuje u Beogradu u januaru, a Beogradska filharmonija putuje u Zagreb i Ljubljanu u maju 2013.



Projekat su inicirali direktori tri filharmonije, a zvanično podržali predsednici i premijeri tri države, gradonačelnici sva tri grada, ambasada SAD i brojne javne ličnosti, među prvima i Zubin Mehta.

makonda-tracker