Andrea Bočeli odlikovan najvećim priznanjem u svetu klasične muzike

0
Na nedavno održanoj manifestaciji Classic Brit Awards, slavni tenor Andrea Bočeli odlikovan je specijalnim priznanjem International Artist of the Year u čast 20. godina duge karijere.
Andrea Bočeli, foto: Promo
Andrea Bočeli, foto: Promo

Među dobitnicima nagrada u ostalim kategorijama našli su se Nikola Benedeti, Vasili Petrenko, mladi crnogorski gitarista Miloš Karadaglić, Garet Malon, Bendžamin Grosvenor. Priznanjem za životno delo odlikovan je kompozitor Džon Vilijams koji se proslavio svojom filmskom muzikom.

Inače, Andrea Bočeli održaće koncert u Kombank areni 11. maja 2013. godine. Posle mnogo uspešnih sezona, rasprodatih albuma i nastupa na najpoznatijim operskim scenama i u dvoranama širom sveta, Bočeli će se ponovo naći na sceni Arene. Bočeli je izrazio želju da ga na koncertu u Beogradu prati orkestar iz Srbije kao i da sa njim nastupi i specijalni gost sa naših područja koga će sam izabrati.

Andreu Bočelija s razlogom nazivaju legendom novog milenijuma poput Karuza, Del Monaka, Korelija. Od trenutka kada se pojavio na festivalu u San Remu 1994. godine počeo je njegov vrtoglavi uspeh.

Melodija pesme Con te Partiro koju je snimio 1996. (kao i kasniji duet sa Sarom Brajtman pod nazivom Time to say Goodbye) slušala se širom sveta. O fenomenu umetnika koji je albumom Romanza napravio pravu eksploziju i srušio sve rekorde prodaje pričali su svi.

Bočeli je objavio preko 30 albuma sa izvođenjima operskih dela kao i pop balada koji su rasprodati u 75 miliona primeraka širom sveta.

makonda-tracker