Pijanistkinja Jovana Dankar danas u Guarneriusu

0
U nedelji u kojoj Guarnerius započinje svoju XII umetničku sezonu, publici će se u petak, 7. septembra od 20 časova predsatviti još jedna izuzetno talentovana mlada umetnica, pijanistkinja Jovana Dankar, dobitnica velikog broja nagrada i priznanja na domaćim i
Jovana Dankar, foto: Promo
Jovana Dankar, foto: Promo

Program Jovaninog resitala predstavlja svojevrsni omaž velikim francuskim kompozitorima i posvećen je obeležavanju njihovih jubileja: 150. godišnjici rođenja Debisija i 20. godišnjici smrti Mesijana. Pored izbora kompozicija iz značajnih ciklusa ovih stvaralaca, na repertoaru će se naći i pozna dela Lista i Skrjabina.

Jovana Dankar je rođena 1985. godine u Pančevu. Sa 16 godina, kao najmlađi student u svojoj generaciji, započinje studije klavira na FMU u Beogradu,  gde je diplomirala sa nagradom iz fonda Slobodanke Milošević Savić za najbolji diplomski ispit, a školovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji Carl Maria von Weber u Drezdenu, gde završava postdiplomske i master studije, sa velikim pohvalama.

Za vreme studijskog boravka u Nemačkoj, Jovana Dankar je bila stipendista DAAD (organizacija Republike Nemačke za razmenu studenata) i privatnog fonda Oscar i Vera Ritter iz Hamburga.

Dobitnica je brojnih nagrada na domaćim i internacionalnim takmičenjima, a od maja 2012. godine, članica je uglednog muzičkog društva Jehudi Menjuhin- Live music now.

makonda-tracker