Orquesta Buena Vista Social Club i Omara Portuondo gostuju u Beogradu

0
Orquesta Buena Vista Social Club i legendarna pevačica Omara Portuondo, imena koja danas u svetu važe za simbole kubanske muzike, održaće koncert u Beogradu, u subotu 24. novembra 2012. godine u velikoj dvorani Sava centra, u organizaciji promoterske kuće Long
Orquesta Buena Vista Social Club i Omara Portuondo, foto: Long Play
Orquesta Buena Vista Social Club i Omara Portuondo, foto: Long Play

Ulaznice za neponovljivu muzičku svetkovinu koja Beograđanima donosi jedinstven duh Havane i Kube, kroz bogat amalgam zvukova i ritmova son montunosa, danzóna, cha cha cha, bolerosa i kubanskog džeza, od danas su u prodaji po cenama od 1.800, 2.100, 2.500 i 3.000 dinara na blagajni Sava centra i preko mreže Eventim.



- Muzika vam daruje mir, daruje vam sreću. I kroz muziku možete se setiti svih zanimljivih stvari koje su vam se desile u životu. Pevanje je moj posao, u kome neizmerno uživam. Daje mi energiju, daje mi život i zato se osećam vrlo dobro na pozornici. Bilo gde da sam, u Havani ili u vašem gradu - kaže Omara Portuondo (82) pred dolazak u Beograd sa mnogoljudnim Orquesta Buena Vista Social Club.



Album Buena Vista Social Club pojavio se 1997. godine u produkciji uticajnog američkog muzičara Raja Kudera (Ry Cooder), neočekivano postigavšio izuzetan uspeh. Album, koji je svetu predstavio samo za tu priliku okupljenu grupu kubanskih muzičara-veterana, dobio je podjednako uspešan nastavak u vidu dokumentarnog filma Buena Vista Social Club (1999) proslavljenog nemačkog režisera Vima Vendersa (Wima Wendersa).
Ukratko, Buena Vista Social Club postao je svetski fenomen.  
Danas, 2012. godine, duh projekta Buena Vista na koncertima nastavlja trinaest članova Orquesta Buena Vista Social Club-a, na čijem čelu su muzičari lako prepoznatljivi iz filma (i sa albuma) Buena Vista Social Club: trubač Guajiro Mirabal (79), virtuozni lautista Barbarito Torres (56) i trombonista Jesus Aguaje Ramos (61).
Njima se uživo, kao učesnica albuma i filma Buena Vista Social Club, pridružuje Omara Portuondo, koja na Kubi peva i nastupa još od svog tinejdžerskog uzrasta (od četrdesetih godina prošlog veka). Međutim, kako primećuje The New York Times u prikazu njenog albuma "Gracias" (2008), vreme nije umanjilo glasovne veštine Portuondo: - Njen glas je... bogat, oblikovan, dinamičan i još uvek topao. The Los Angeles Times opisuje Omarin glas kao još uvek veoma moćan.

makonda-tracker