Završen peti Jelen Demofest

0
Finalno veče jubilarnog petog Jelen Demofesta održano je u subotu 28. jula, a po prvi put titulu najboljeg demo benda dobila je domaća, banjalučka grupa Neuro.

Jedanaest finalista iz pet država prošlo je i poslednji muzički filter, te između skoro 400 prijavljenih bendova zaslužilo privilegiju da se do samog kraja bori za nagrade. Neki od njih su zasvirali nove pesme, drugi su usavršili one izvedene tokom polufinalnih večeri, a sve to je ostavilo generalni utisak da je u finalu lestvica zaista podignuta na maksimalnu visinu.

Nakon njih, na glavnu binu su izašli prošlogodišnji pobednici, Plišani mališan, koji su kroz polučasovnu svirku predstavili svoj album i potvrdili da su osvojenu nagradu vrlo dobro iskoristili.

Ipak, prava filmska napetost zavladala je kada su na scenu izašli članovi žirija i sa sobom doneli listu najboljih demo bendova 2012. godine.Prva uručena nagrada je bila jedna nova, Plavi bas. Bas gitaru jedinstvenog izgleda dobitniku je predao Vlatko Stefanovski, a najboljim basistom proglašen je Nemanja Ristović, član kragujevačkog benda Lazy Cats.

I naredno priznanje je premijerno dodeljeno, uz najavu da će takođe postati tradicionalno, a to je nagrada agencije Aquarius, organizatora festivala. Tako je 1000 evra, koliko iznosi visina nagrade, beogradskom bendu Vila Filozofina uručila Brankica Janković, direktorka agencije. Ona je obradovala i osvajače tri najvažnije titule, tri najbolja benda. Treće mesto i binsku opremu u vrednosti od 2000 € osvojio je bihaćki bend Dede Putra, koji je publiku i žiri osvojio vrlo originalnim materijalom i jednako jedinstvenim nastupom.

Drugo mesto i binska oprema u vrednosti od 3000 evra pripali su riječkim pankerima Kraj programa. Predvođeni beskrajno harizmatičnom pevačicom, članovi ovog benda stavili su krunu na odlično ovogodišnje predstavljanje riječke rok scene.

Čitav Kastel je stajao na iglama pred objavljivanje petog pobjednika Jelen Demofesta, a to se ubrzo pretvorilo u pravu eksploziju, jer je po prvi put titulu najboljeg demo benda dobila domaća, banjalučka grupa, a to je Neuro. Žestokim zvukom pesama Bože, da l' si živ i Igra zla uverili su žiri u ono što je banjalučka publika već znala, da se radi o odličnim muzičarima, koji će sada svoj talenat moći u celini prikazati kroz besplatno snimanje i produkciju albuma, te spota u produkciji MTV-a.

Dobro raspoloženje posetilaca je samo pojačano u revijalnom delu večeri. Psihomodo pop je sve podigao na noge, a Davor Gobac se penjao po konstrukciji bine, šalio se sa publikom i plesao kako samo on to zna, za šta je nagrađen i jednim grudnjakom. U sličnom ritmu se nastavilo i kada ih je na glavnoj bini krajnje dostojno odmenio Sopot, a tačku na peto izdanje najvećeg demo festivala u okruženju stavili su DJ Spark i DJ Goran Starčević.

makonda-tracker