Nagrađivani sopran Jelena Banković u Guarneriusu

0
Mlada umetnica je diplomac odseka za klavir i studentkinja završne godine odseka za solo pevanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu (klasa prof. Anete Ilić), a na svom premijernom nastupu u Guarneriusu u sredu, 30. maja 2012. godine (20h)predstaviće svoj r

Kao dobitnica specijalne nagrade iz fonda Anita Mezetova koja se dodeljuje studentu sa najboljim prosekom na odseku za solo pevanje FMU-a za 2010. godinu, Jelena je zaslužila svoje mesto u ciklusu koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu FMU i Guarnerius nagrađuju Jelena je i članica kamernog sastava Quintecho koji izvodi argentinsku muziku, a komponovala je muziku i izvodila kompozicije za serijal Zaboravljeni umovi Srbije u produkciji RTS-a.


Posle solističkog koncerta u Guarneriusu, Bankovićeva putuje u Nemačku gde je u julu očekuje prva velika uloga na operskoj sceni – u gradu Nojcele igraće glavnu ulogu u Šubertovoj operi Prijatelji iz Salamanke.U Guarneriusu, Jelena će uz klavirsku saradnju Igora Draževića, izvesti kompozicije Debisija, Štrausa, Milojevića i Čajkovskog, a ulaz na koncert je slobodan.

Jelena Banović je započela svoje muzičko školovanje sa 6 godina, upisavši klavir u klasi Mirjane Đorđević, a diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Aleksandra Serdara. 
Uporedo sa Odsekom za Klavir, započela je školovanje na Odseku za Solo-pevanje u klasi prof. Anete Ilić i od tada osvaja vredne nagrade od kojih se mogu izdvojiti: II nagrada na takmičenju Nikola Cvejić, kao i Specijalna nagrada za najmlađeg nagrađenog učesnika, dve prve nagrade na Republičkim takmičenjima i I nagrada na Međunarodnom takmičenju mladih muzičara Petar Konjović. Na Međunarodnom takmičenju Bruna Špiler u Herceg Novom osvojila je I nagradu i Nagradu Instituta za pevanje u Berlinu. 

Na 14. takmičenju Nikola Cvejić u Rumi, dobila je I Nagradu i Nagradu za najboljeg soprana iz fonda Biserke Cvejić, koju je dodelila operska primadona Radmila Bakočević.

Na IX Internacionalnom takmičenju solo-pevača Lazar Jovanović (2011) u Beogradu, osvojila je I nagradu. 

2009. godine bila je angažovana kao solo pevačica u filmu američke produkcije Roadkill.



Nagrada Guarneriusa FMU i Guarnerius nagrađuju
makonda-tracker