FMU u Guarneriusu

0
Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i Centar lepih umetnosti Guarnerius pokreću ciklus koncerata koji će predstaviti najbolje diplomce FMU-a, a seriju nastupa otvara violinistkinja Jelena Matović u nedelju 22. aprila od 20 časova
Jelena Matović
Jelena Matović

Na inicijativu dekana fakulteta, dr Dubravke Jovičić, svršeni studenati FMU-a- gudači, duvači, solo pevači i pijanisti, koji su na svojim katedrama izabrani za najbolje, kroz solističke koncerte u Guarneriusu predstaviće svoje umetničke domete javnosti.

Svi učesnici ciklusa su višestruki dobitnici prestižnih priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a kao najbolji na svojim odsecima, dobitnici su i nagrada iz fondova koji nose imena naših istaknutih muzičara.

Fakultet muzičke umetnosti sa posebnim razlogom svoje najbolje diplomce predstavlja upravo u Guarneriusu, jer Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije veliku pažnju posvećuje afirmaciji mladih talenata, koji u našem Centru često dobijaju šansu da naprave prve profesionalne korake na muzičkoj sceni.

Violinistkinja Jelena Matović je diplomac prestižne Škole za muzičke talente u Ćupriji, koju je završila 2006. godine kao đak generacije, a osnovne i master studije violine završava na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde se i trenutno usavršava na specijalističkim studijama.

Dobitnica je brojnih nagrada na uglednim takmičenjima, od kojih izdvajamo drugu nagradu na Internacionalnom takmičenju violinista u Parizu i prve nagrade na takmičenjima Petar Konjović i Petar Toškov. Dva puta je proglašavana za najboljeg studenta na odseku violine FMU-a, uz nagradu za najbolji diplomski ispit u školskoj 2009/2010. godini.

Kao jedan od pet tada najboljih mladih violinista u našoj zemlji, Jelena je 2008. godine bila učesnica ciklusa koncerata Jovan Kolundžija mladim violinistima, kroz koji maestro Kolundžija tradicionalno promoviše mlade talente. Članica je Beogradskog gudačkog orkestra Dušan Skovran.

Na koncertu u Guarneriusu, Jelena će uz klavirsku saradnju Ivane Pavlović, izvesti kompozicije Franka, Debisija i Isaja.

Ulaz na sve koncerte iz ciklusa FMU u Guarneriusu je slobodan, a sledeći mladi umetnik koji će se predstaviti publici, je klarinetista Stojan Krkuleski, koji je nedavno trijumfovao na takmičenju Jeunesses Musicales, najznačajnijem međunarodnom muzičkom takmičenju kod nas. Nejgov koncert će biti održan 2. maja 2012. godine.

makonda-tracker