tužba

ZABRANJENO PUŠENJE TUŽI RADIO-TELEVIZIJU SRBIJE, NELETA KARAJLIĆA I STEFANA MILENKOVIĆA

0

Pismo menadžmenta grupe Zabranjeno pušenje i Seje Seksona prenosimo u celosti:

foto: Blokstok festival, Novi Sad
foto: Blokstok festival, Novi Sad

Ovim putem obaveštavamo javnost da usprkos činjenici što je pre nešto više od 15 dana frontmen grupe Zabranjeno pušenje Sejo Sekson ukazao na brojne slučajeve zloupotrebe svojih autorskih prava, nažalost i dalje svedočimo njihovom kršenju.

 

Iz tog je razloga jutros podneta tužba Višem sudu u Beogradu protiv Radio-televizije Srbije, Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića. Tužbu možete pročitati i preuzeti na linku:

 

Link na tužbu

 

Naime, 21.6.2022. Nele Karajlić i Stefan Milenković su u Beogradu na Tašmajdanu održali koncert pod komercijalnim nazivom "Rock el Clasico". Pritom su bez ikakvog obaveštanja autoru pesama Seji Seksonu neovlašteno, nakaradno i kičerajski potpuno izmenili prvobitni duh dela i na taj način izveli sledeće pesme:

 

1. Posljednja oaza (Fikreta)

2. Zvijezda nad Balkanom

3. Hadžija il' bos

4. Balada o Pišonji i Žugi

5. Ibro Dirka

 

Budući da su za navedeni koncert prodavali ulaznice, na taj su način bez dozvole autora prodavali dotični projekat kao svoj i grubo zloupotrebili autorsko delo. Istovremeno su Radio-televiziji Srbije ustupili prava za snimanje koncerta i taj je snimak naknadno Radio-televizija Srbije, isto tako bez dozvole autora, emitovala u svom programu, a zatim podigla na svoj YouTube kanal i monetizovala, što znači da trenutno Radio-televizija Srbije bez ikakve dozvole autora ostvaruje finansijsku dobit korištenjem ukradenog autorskog dela. Snimak je u ovom trenutku i dalje dostupan na YouTubeu na linku:

 

Link na snimak RTS-a na YouTubeu

 

Pregledom snimka može se uočiti da su na odjavnoj špici vrlo pedantno pobrojani svi koji su učestvovali u realizaciji snimka, od izvođača, tehničara, kamermana... Jedini koji nigde nije spomenut je upravo Sejo Sekson, autor više od 70 posto autorskog materijala sa snimljenog koncerta.

 

Isto tako sa žaljenjem moramo da konstatujemo da ovo nije izdvojen primer i da pesama Seje Seksona, potpuno prearanžiranih i korištenih bez ikakvog obaveštenja i dozvole, ima i na kanalima drugih medijskih kuća. Jedan od snimaka istog programa, dvojca Milenković-Karajlić, na kojima se, opet bez dozvole autora, te bez navođenja autorstva u potpisu, neovlašteno prodaje i koristi autorsko delo na kanalu televizije "Nova S".

Taj se snimak takođe monetizuje i njenim se emitovanjem (opet bez ikakve dozvole autora) neovlašteno ostvaruje finansijski prihod.

 

Ovim putem apelujemo na sve medijske kuće, koje bez dozvole autora na svojim platformama i u svojim programima koriste autorsko delo Seje Seksona, da momentalno prestanu s takvom praksom. Svi podaci vezani za zaštitu imena, žiga i autorskih pesama Zabranjenog pušenja već su 15 dana dostupni javnosti na linkovima:

 

Link na članak sa svim podacima o zaštiti imena i autorskih pesama

 

Link na prijave dela grupe Zabranjeno pušenje SOKOJ-u od 1984. do 1990.


Link na dokumente iz kojih se vidi da je ime Zabranjeno pušenje vlasništvoSeje Seksona na području EU, USA, Australije te svih zemalja bivše Jugoslavije

 

Tim su se putem javnost i mediji i do sad mogli uveriti u istinitost naših tvrdnji. Za sada grupa Zabranjeno pušenje osim gore navedene tužbe neće podizati nove, ali isto tako, nakon današnjeg dopisa na ovu temu više neće javno istupati niti upozoravati medije i izdavače. U slučaju da se ovakva praksa neovlaštenog korištenja autorskog dela nastavi, svaki pojedini slučaj biće prosleđen našim advokatima na postupanje. Takođe upozoravamo i sve organizatore koncerata u zemlji i inostranstvu da ćemo preduzeti pravne mere i protiv zloupotrebe zakonski zaštićenog imena grupe, kao i autorskih dela registrovanih u agencijama SOKOJ, AMUS i HDS-ZAMP.

 

Grupa Zabranjeno pušenje će sav prihod ostvaren sudskim postupkom, kako je i navedeno u tužbi, donirati u humanitarne svrhe.


Za menadžement grupe Zabranjeno pušenje: Dario Vitez
Za grupu Zabranjeno pušenje: Sejo Sekson (Davor Sučić)

 

makonda-tracker