Gremi dobitnici Tinariwen sutra u Domu omladine

0
Pustinjski bluzeri Tinariwen koji su afrički bend dobitnik ovogodišnjeg Gremija za najbolji album world muzike Tassili, nastupiće sutra 22. marta od 21:30 sati u sali Amerikana Doma omladine Beograda na prvoj večeri dvodnevnog world music festivala Todo Mundo.

Tinariwen iz saharske države Mali međunarodno priznanje stekli su osobenim spojem tuareške narodne muzike, alžirskog i egipatskog popa i zapadnih uticaja, uz svirku na električnim gitarama, počev od albuma The Radio Tisdas Sessions (2001).

Bend čije ime na jeziku Tuarega znači napuštena mesta ili pustinje snima zatim albume Amassakoul (2004) i Aman Iman (2007) posle kojih se kao poštovaoci njihove muzike javljaju takve veličine kao što su Karlos Santana, Robert Plant, Bono and Edž iz U2, Tom Jork iz Rejdioheda (Radiohead), Kris Martin i drugi.

Tinariwen 2005. primaju BBC nagradu za world muziku, a 2008. nemačku Praetorius Music Prize, dok sledeći CD Imidiwan (2009) ugledni britanski časopis Uncut proglašava za album (objavljen) u poslednjih 12 meseci koji najviše nadahnjuje i obogaćuje.

Bend je osnovao 1979. godine frontmen Ibrahim Ag Alhabib sa grupom saboraca rodom iz Malija, koji su regrutovani u vojne kampove Tuarega u Libiji. Muzika benda je tokom godina postajala sve popularnija u području Sahare zahvaljujući kruženju kasetnih snimaka, sa svirki na raznim proslavama, svadbama i okupljanjima Tuarega.

Zanimljivo je da su članovi Tinariwena 1990. godine kao borci učestvovali u pobuni Tuarega u Maliju, što je dodatno doprinelo imidžu benda kao ratnika sa puškom u ruci i sa električnom fender gitarom prebačenom preko leđa.

Na petom studijskom albumu Tassili (2011) tuareški muzičari vraćaju se svojim korenima, pa su električne instrumente zamenili akustičnim.

Tassili je sniman u alžirskoj pustinji i seže duboko u samu srž zvuka Tinariwena. Na novom albumu gostuje duvačka sekcija iz Nju Orleansa Dirty Dozen Brass Band, kao i fanovi Tinariwena Tunde Adebimpe i Kyp Malone iz TV On The Radio i Nels Cline iz benda Wilco. Tassili ovog februara dobija prestižnu godišnju nagradu Gremi kao najbolji album world muzike.

Festival world muzike Todo Mundo prvi put se 22. i 23. marta u organizaciji Long Play-a, Doma omladine Beograda i Ring Ring promotions, a pored Tinariwena prve večeri  nastupaju i španski Talabarte, trio iz pokrajine Galicije koji čine violinista Kvim Farina Quim Farinha, harmoniku Pedro Paskval i kontrabasista Kin Garsija, a sviraju mešavinu džeza, folka i tanga.

Druge večeri festivala 23. marta nastupaju Konono N0. 1 iz Konga, čiji čudnovati zvuk trese na granici eksperimentalnog densa, avangardnog roka i tradicionalnih ritmova, uz definicije kao Afro-cyber futurizam (BBC) ili pak congotronics, a zatim i pevačica Svetlana Spajić i multiinstrumentalista i gajdaš Bokan Stanković koji su usavršili tradicionalno pevanje na bas iz Istočne Srbije.

Ideja organizatora je da Todo Mundo postane tradicionalni festival, posvećen upravo istraživanju i predstavljanju nove world muzike iz raznih zemalja, koja je odrasla na temelju nekadašnje muzike, ali predstavlja važan doprinos muzici budućnosti.

makonda-tracker