Kompozicija u kojoj učestvuja publika: Zabuna na sceni 02. / Kako ti kažeš!

0
Nakon mnogo uspešnih izvođenja i gostovanja na festivalima u zemlji i inostranstvu, performans Zabuna na sceni.01/Donesi svoju buku! dobio je nastavak – Zabuna na sceni.02/Kako ti kažeš!

Premijera kompozicije za žamor publike, flautu, klarinet i vodiča izvešće se 26. marta, u 20 časova, u velikoj sali SKC-a. Zabuna na sceni.02 je muzičko‐scensko delo zasnovano na svakodnevnim razgovorima koji se odvijaju između muzičara, vodiča i publike. Koncept je definisan kao otvoreni scenski performans i ima za cilj da približi savremenu muziku i umetnost izvođenja publici tako što im pruža priliku da učestvuju u samom nastupu. Kao i do sada, svako izvođenje biće zabeleženo na DVD-u, koji će moći da se naruči na sajtu Udruženja Zabuna: www.zabuna.org.rs. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva.

U Zabuni na sceni.02/Kako ti kažeš! žamor publike postaje novi instrument, koji doprinosi zvučnom uobličavanju kompozicije. Svakodnevni razgovori o vremenu, prevozu i poslu postaju glavni motivi ovog jedinstvenog muzičkog dela. U toku trajanja nastupa publika dobija znakove za početak i kraj razgovora, dok muzički instrumenti nastoje da pričaju među sobom. Autor dela i koncepta je Maja Mitrović, kompozitor, izvođač i muzički pedagog iz Beograda. Muzički sastav čine: Jelena Vujnović (flauta), Mihailo Samoran (klarinet). Udruženje Zabuna je neprofitabilno i nevladino udruženje, osnovano da bi podržalo stvaranje i razvoj savremene eksperimentalne muzike.

Autor dela i koncepta je Maja Mitrović, kompozitor, izvođač i muzički pedagog iz Beograda. Njena muzika preispituje neke od osnovnih elemenata muzičke tradicije, prilagođavajući ovu umetnost savremenom društvu. Svoja istraživanja iznosi u doktorskoj disertaciji iz Kompozicije na londonskom univerzitetu Goldsmiths, profesor je u muzičkoj školi „Josip Slavenski“ i diriguje Gerilinim đubrofonijskim orksetrom pri Gete institutu u Beogradu.

Udruženje Zabuna je neprofitabilno i nevladino udruženje, osnovano da bi podržalo stvaranje i razvoj savremene eksperimentalne muzike. U dugoročnom planu stoji formiranje centra sa bibliotekom i učionicama u kojima će svako moći da dođe do svih potrebnih informacija radi usavršavanja u ovoj umetnosti.

Više informacija na: www.zabuna.org.rs i www.facebook.com/zabuna

Video snimci na: www.vimeo.com/zabuna i www.youtube.com/zabunanasceni

TAGOVI: SKCmuzika123
makonda-tracker