Julijan Rahlin i Beogradska filharmonija u spomen Đinđiću

0
Beogradska filharmonija će, pod umetničkim vođstvom čuvenog violiniste Julijana Rahlina, u petak 16. marta u 20h, održati koncert na Kolarcu, koji već tradicionalno, sredinom marta, posvećuje uspomeni na Zorana Đinđića

Posle koncerta sa Zubinom Mehtom, kojim je prošlog avgusta u Dubrovniku otvorila festival Julijan Rahlin i prijatelji, Filharmonija će ovog puta u Beogradu, sa Rahlinom kao dirigentom i solistom na violini i violi, izvesti dela Mocarta i Britna.

Rahlin će dirigovati uvertiru iz opere Figarova ženidba i Hafner simfoniju Mocarta, istovremeno će se kao solista na violini predstaviti u Mocartovom Petom violinskom koncertu, a violu će svrati u Britnovom delu Lakrime.

Julijan Rahlin, jedan od najcenjenijih violinista našeg vremena, svetsku slavu stekao je preko noći, kada je posle nastupa sa Bečkom filharmonijom i dirigentom Rikardom Mutijem postao najmlađi solista koji je ikada nastupio sa ovim orkestrom.

Tokom godina uspešne karijere, uspostavio je tesnu saradnju sa mnogim najistaknutijim dirigentima i orkestrima. Samo ove sezone ima nastupe sa Izraelskom filharmonijom i Zubinom Mehtom, Filadelfijskim orkestrom, Filharmonijom Milanske skale i Danijelom Hardingom, kao i orkestrom Gevandhaus iz Lajpciga. Kao dirigent, Rahlin diriguje i svira sa orkestrima St. Martin in the fields, Kamerata Salcburg i Moskovskim virtuozima. Snimci koje je izdao za Soni klasikal, i Dojče gramofon ostvarili su veliki uspeh, kao i njegova dugogodišnja duetska saradnja sa pijanistom Itamarom Golanom.

Rahlin je takođe cenjen kao violista i, od nedavno, kao dirigent. Osnivač je čuvenog međunarodnog festivala  Julijan Rahlin i prijatelji, koji se svake godine održava u Dubrovniku, a koji je prošlog leta otvorila Beogradska filharmonija sa Zubinom Mehtom i Rahlinom kao solistom.

Već više od decenije, Rahlin predaje na Bečkom konzervatorijumu i bavi se dobrotvornim radom, kao Ambasador dobre volje UNICEF-a. Svira na violini Stradivari iz 1704. godine. 

makonda-tracker