odlična

MODERNA VERZIJA TRADICIONALNE PESME: Sini jarko u izvedbi Nevene Božović!

1

U trenutku kada u Srbiji ne postoji aktuelnija tema od Kosova, Nevena Božović nam dolazi sa pesmom “Sini jarko” koja je prvi put izvedena 1989. godine pod nazivom”Kosovski pokliči”, a povodom obeležavanja 600. godišnjice Kosovske bitke.

foto: Promo / Vladimir Nićiforović.
foto: Promo / Vladimir Nićiforović.

Rodom iz Kosovske Mitrovice gde je proživela celo detinjstvo Nevena nas podseća zašto je toliko dobra na terenu tradicionalne muzike. Potpuno nova i drugačija verzija ove pesme donosi nam spoj tradicionalnog i modernog. Fantastičan Nevenin vokal sa modernim aranžmanom mladog Petra Danilovića donose novu energiju pesmi koju je proslavio nastup Danice Crnogorčević 2016. godine.

 

Nevena kaže da joj je zbog svojih korena oduvek bila želja da u svom repertoaru ima numeru posvećenu Kosovu. Razlog zbog čega se odlučila za ovu pesmu ima veze sa individualnim osećajem pripadnosti i emocijama koje ovaj tekst u njoj budi.

 

”Rođena sam u Kosovskoj Mitrovici, pa samim tim sam imala i čest dodir sa kulturnim spomenicima Srpske istorije koji su deo mog nacionalnog identiteta. Izabrali smo delove teksta koji ukazuju na srpsku zadužbini na Kosovu još od vremena Nemanjića, Obilića i Jugovića. Kao i svaka tradicionalna pesma ovog tipa podiže svest o pripadnosti određenoj kulturi i etničkoj grupi, kao i važnosti očuvanja kulturne baštine.”

 

Poslušajte premijerno pesmu!

 

 

makonda-tracker