Jamato bubnjari večeras u Areni

0
Čuvena trupa nastupiće u okviru svoje nove turneje pod nazivom Gamushara – The Beat of Courage u Beogradskoj areni od 20 časova

Sa instrumentima koji teže više od jedne tone, u Beograd dolazi 14 izvođača i 15 članova tehničkog osoblja. Već je poznato da je dnevni ritam ovih perkusionista izuzetno rigorozan a pored višesatnog vežbanja, veliku pažnju obraćaju i na ishranu. Svaki izvođač sam sebi sprema hranu pre nastupa od namirnica koje sam nabavlja i donosi.  

Nastup se sastoji iz dva dela od po 50 minuta između kojih je pauza u trajanju od 20 minuta kako bi se izvršila nova postavka scene. Svaka numera nosi poseban naslov i dočarava stanje u čoveku. Tako ćete sa Jamato bubnjarima doživeti Zoru (Akatsuki), Entuzijazam (Muga-Muchuu), Inat (Ittetsu) i dr.

Pored vrhunskog izvođačkog umeća, ovu trupu odlikuju i zabavni i duhoviti nastupi kombinovani u interakciji sa publikom. Perkusionisti nastupaju bosi na specijalnoj podlozi za balet dok najveći bubanj teži 450 kg.

Trupu je 1993. godine osnovao Masa Ogava (Masa Ogawa) koji više ne nastupa sa njima ali i dalje obučava muzičare i osmišljava nastupe. Zbog dostignuća sa Jamato bubnjarima, Ogava je izgradio reputaciju poznatu širom sveta tako da sada radi i sa drugim grupama i aktivno podučava sve generacije sviranju japanskih bubnjeva.

Do sada su imali preko 300 nastupa u 45 zemalja.  Godine 1994. u Kini su na četiri koncerta okupili 20.000 posetilaca. Nastupili su na Edinburškom festivalu, najvećem umetničkom događaju u svetu, kako bi proširili vidike i upoznali ljude. Prodali su 23 koncerta, dobili nagradu Spirit of the Fringe. U britanskim medijima nazvali su ih muzikom tela.

Jamato pokušava da stvori energiju života koja se preliva na publiku. A ono što osetite kad ste okruženi Vaidako zvukom, koji proizvode ta snažna tela, jeste ono što Japanci nazivaju Tamaši, što se može prevesti kao duša, duh, psiha, a što je osnovni element života. To je nešto nevidljivo i neopipljvo, ali čije se postojanje svakako oseća. Puls, koji se prenosi iz drevnih dana, trebalo bi da odzvanja u svim telima ljudi koji se okupljaju u dvoranama širom sveta. Imaju scenski nastup koji slavi život.

Ulaznice po cenama od 2300, 2600, 2950 i 3500 dinara mogu da se kupe na sledećim prodajnim mestima: Beogradska arena, Bilet centar Beograda, Eventim prodajna mesta, Gigstix, Ušće Shopping centar. Internet prodaja na: www.arenabeograd.comwww.eventim.rswww.tickets.rswww.gigstix.com

makonda-tracker