Zona B u DOB-u

0
Legendarna bluz grupa Zona B održaće koncert u petak, 23. decembra od 21 čas u sali Amerikana Doma omladine Beograda

Grupa Zona B nastala je 1988. godine. Države iz koje je potekla više nema, ali njeni članovi i dalje uspešno sviraju, puni elana i emocija koje bluz sa sobom neminovno nosi. Ove godine rešili su da obeleže dve i po decenije postojanja, rezimiraju dosadašnju karijeru i održe što više dobrih koncerata.

- Za sve ove godine snimili smo sedam albuma. Prva dva su bila na pločama, zbog čega smo veoma srećni. Snimili smo pomalo zaboravljene ploče, s toplinom koju nemaju savremeni nosači zvuka. Kroz bend su prošli mnogi muzičari, kao članovi ili gosti (Zoran Božinović, Tomislav Rakijaš, Jovan Savić, Ljubomir Đorđević...), a stalni članovi su Zdenko Kolar, Dušan Ristić, Dragan Stojanović, Petar Zarija i ja. S nama su sarađivali i mnogi muzičari kojima bluz i nije uža specijalnost. Za dve i po decenije, Zona B imala je stotine nastupa, mnogo snimanja, bilo je i humanitarnih koncerata... Da je ovaj žanr privlačan produkcijskim kućama i menadžerima, možda bi moglo i više da se odsvira, ali to i nije muzika za široke mase. Ponosimo se snimcima naših nastupa uživo. Na koncertu u okviru Jazz festivala 1991. s nama je nastupio i čuveni Buddy Guy – ispričao je jedan od članova benda poznatiji kao Duda Bezuha.

Snimili su novi CD Joker sa četrnaest autorskih pesama. Muzički izraz je vrlo svež i originalan i malo pomeren u odnosu na klasičan bluz. Sve pesme su na engleskom jeziku. Zona B je snimila album Joker na stari dobar način - sve uživo i svi članovi grupe zajedno. Tako postižu najbolju emociju, jer jedan drugog inspirišu i svirka dobija nepredvidive momente. Uvek ostavljaju mesta za improvizaciju, pa se mnogo toga desi u trenutku... Sviračko i pevačko umeće tada dolazi do izražaja, za razliku od ove nove muzike, gde često dobri programeri ne znaju da sviraju. Snimili su i pesmu posvećenu teniseru Novaku Đokoviću, u čast svemu što je uradio za sve nas. Posvetili su mu jedan bluz, veseo i optimističan, bez ikakvih skrivenih namera i želje da koriste taj veliki brend. Zato se u pesmi koristi samo Noletov nadimak Joker, pa ko zna - zna...

Ulaznice su u pretprodaji na Blagajni DOB, po ceni od 500 dinara.

makonda-tracker