Više stotima mališana slušalo Koncert za vanzemaljce

0
Koncert za vanzemaljce, jedan od neobičnih koncerata Centra za kulturu i informisanje Kissaroo, održan je u Velikoj dvorani Studentskog kulturnog centra u Beogradu pred više stotina mališana.
Foto: Marija Janković
Foto: Marija Janković

Prijatelji iz svemira, kako ste? Jeste li već ručali? Dođite da nas posetite, ako imate vremena, Pozdravi našim prijateljima među zvezdama. Nadamo se da ćemo se sresti jednog dana, Zdravo. Kako ste? Želimo vam mir, zdravlje i sreću, samo se neki od pozdrava na 55 jezika koje su naučnici poslali u svemir 1977. godine na Zlatnoj ploči sonde Vojažer, a koji su dočekali decu u Velikoj dvorani SKC-a.

Nakon toga, profesori Fakulteta muzičke umetnosti Neda Hofman (klavir), Srđan Sretenović (violončelo) i Nebojša Maksimović (klavir) svirali su muziku sa Zlatne ploče - Italijansku svitu Igora Stravginskog, Bahov Preludijum iz Prve svite za čelo i drugi stav Mocartove Sonate za klavir u C-duru. Deca su uživala u muzici igrajući, ali i ležeći, sedeči na više stotina jastuka razbacanih po Dvorani SKC-a, a na video bimu su se smenjivale slike sa Zemlje  (ljudski fetus, Kineski zid, supermarket, deca okupljena oko globusa, slike životinja, biljaka, pejzaži...), koje je NASA takođe stavila na Zlatnu ploču u nadi da će ih vanzemaljci pronaći jednog dana.

Pre i posle koncerta deca su razgovarala i maštala o tome da li zvezde i planete mogu da sviraju, da li vanzemaljci uopšte postoje, gde žive, kako izgledaju, da li imaju uši, kakvu muziku vole... Nakon koncerta, zajedno sa profesorima FMU i muzičkim pedagozima, komponovali su i svirali muziku za vanzemaljce, pevali, crtali i glumili...

makonda-tracker