Takmičenje mladih talenata klasične muzike iz Srbije

0
Centar lepih umetnosti Guarnerius je uz podršku Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, pokrenuo Takmičenje mladih talenata klasične muzike iz Srbije. Nagrada Guarneriusa je prvo takmičenje takve vrste u Srbiji, koje je namenjeno mladim, ta

Takmičenje je otvoreno za soliste i kamerne ansamble koje će na audiciji 10. decembra u Centru lepih umetnosti Guarnerius, ocenjivati stručni žiri i tako izabrati 15 finalista koji će se publici predstaviti na svečanom koncertu 17. decembra u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Upravo na ovoj finalnoj večeri takmičenja, publika prisutna na Kolarcu će glasanjem izabrati troje najboljih, koje će Guarnerius kroz ogranizaciju njihove koncertne turneje, promovisati u 2012. godini.

Takmičenje mladih talenata klasične muzike iz Srbije Nagrada Guarneriusa je pionirski projekat Centra lepih umetnosti Guarnerius i donosi veliki broj novina. Od postojećih takmičenja razlikuje se po tome što se ne ograničava na određeni instrument i što se solisti takmiče zajedno sa kamernim ansamblima. Novina je i veliki raspon godina kod učesnika. Vreme nastupa svakog kandidata je ograničeno na 5 minuta, što je svakako najveći izazov za takmičare, obzirom da je nastup vremenski kratak. Takođe, novina je i što glasovi publike određuju pobednike u finalnom delu, a rezultati glasanja će biti objavljeni iste večeri nakon prebrojavanja glasova.

Rok za prijavu zainteresovanih mladih muzičara je ponedeljak, 5. decembar, a audicija za izbor finalista će biti održana u subotu, 10. decembra u Centru lepih umetnosti Guarnerius.

Tročlani žiri koji čine Dubravka Jovičić (pijanistkinja, dekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu),  Nada Kolundžija (pijanistkinja, redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i umetnički direktor Guarneriusa) i Petar Ivanović (dirigent, violista i pedagog), izabraće 15 kandidata koji će ući u finale.

Publika prisutna na finalnoj večeri takmičenja 17. decembra u Kolarčevoj zadužbini, svojim glasovima će odabrati troje najboljih, kojima će Guarnerius organizovati nastupe u Srbiji, uz značajnu marketinšku promociju. Finalista sa najvećim brojem glasova će kao pobednik našeg takmičenja održati 5 koncerata u gradovima Srbije (uključujući i koncert u Guarneriusu), drugoplasirani će se kroz tri koncerta predstaviti publici u gradovima Srbije (uključujući i koncert u Guarneriusu), dok će se trećeplasirani predstaviti prestoničkoj publici koncertom u Centru lepih umetnosti Guarnerius. Nagrađeni umetnici i njihovi nastupi će biti promovisani u medijima.

Više informacija o propozicijama takmičenja i načinima prijave, možete dobiti na sajtu Guarneriusa www.guarnerius.rs. Broj telefona za informacije je 011 33 46 807 i 069 361 20 38.

Sledeći svoju želju da na najbolji način promoviše talentovane mlade muzičare, Guarnerius je osmislio ovaj projekat sa ciljem da se mladim umetnicima pruži šansa da svojim talentom i umećem osvoje publiku širom Srbije.

makonda-tracker