Tribute to Bill Evans i Vladimir Kostadinović New York Quartet u Pančevu

0
Treće večeri ovogodišnjeg Pančevačkog džez festivala, u nedelju 13. novembra od 20 i 30 časova, biće odžran gala koncert pod nazivom Veče muzike Roberta Haubera – Tribute to Bill Evans

Orkestar koji će nastupiti okupio je izuzetne soliste sa ciljem što bolje interpretacije sjajnih dostignuća Roberta Haubera, koji je aranžirao neke od najtežih i najlepših kompozicija velikog pijaniste i džez revolucionara Bila Evansa. Ovo je jedan od retkih pokušaja u svetu da se kompozicije za klavirski trio Bila Evansa aranžiraju za gudački ansambl, tako da će publika na Pančevačkom džez festivalu prisustvovati svojevrsnoj premijeri i jednom izuzetnom muzičkom događaju, koji na najlepši način predstavlja domaći džez i aranžersko majstorstvo Roberta Haubera.

Robert Hauber proslavio se radeći sa najeminentnijim orkestrima u Evropi i svetu, kao što je Danski kraljevski orkestar, Big bend radio Stokholma i drugima. Gospodin Hauber napustio je Pančevo 1945. godine nakon rata kao trinaestogodišnji dečak i danas ima želju da u svom rodnom gradu predstavi bogat autorski rad.

Njegova dela biće izvedena na vrhunskom koncertnom događaju trećeg dana Pančevačkog džez festivala u okviru gostovanja 30 eminentnih džez muzičara članova Beogradskog simfonijskog orkestra, kao i istaknutih solista džez orkestra Radio televizije Srbije. Ovaj događaj podsetiće svojom nadahnutošću koliko je džez univerzalna i polivalentna umetnost.

Nesvakidašnji koncert otvara put i za razumevanje džez scene u Pančevu. Broj studenata iz Pančeva koji nastavljaju školovanje u prestižnim džez akademijama u svetu raste. Značaj ovog koncerta ogleda se u generisanju sopstvene džez produkcije, kada profesionalni muzičari Pančevci, izvode autorsku muziku svetski poznatog Pančevca u vlastitom gradu.

Iste večeri nastupiće i Vladimir Kostadinović New York Quartet. Vladimir Kostadinović je magistrirao sa najvišim ocenama na Muzičkom Univerzitetu za Izvođačku umetnost u Gracu u klasi Profesora Hauarda Tomasa Kertisa, a 2002. godine je proglašen za najboljeg stipenistu renomirane ustanove Berkley College of Music.

Ovaj izuzetno talentovani bubnjar je nastupao na mnogim eminentnim festivalima u Americi, Škotskoj, Nemačkoj, Holandiji, Austriji, Italiji, Slovačkoj, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i sa velikim brojem poznatih muzičara. Nakon odlaska u Njujork, 2009. godine objavljuje svoj prvi album Course of Events.

Zahvaljući naporima oganizatora Festivala, ulaznice za treće i drugo festivalsko veče mogu se kupiti po promotivnoj ceni od samo 200 dinara. Na ovaj način Pančevački džez festival želi da doprinese široj afirmaciji džez muzike i većoj dostupnosti ekskluzivnih kulturnih sadržaja. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Kulturnog centra Pančeva.

Podsećamo vas da će na ovogodišnjem Pančevačkom džez festivalu, 11. novembra, nastupiti i Mike Stern, jedan od najvećih džez gitarista današnjice.

TAGOVI: jazzdžez
makonda-tracker