Disciplin A Kitschme u DOB-u

0
Večiti beogradski disko-džangl-pank buntovnici Disciplin A Kitschme predstaviće u Velikoj sali Doma omladine Beograda svoj novi album Uf u petak 11. novembra sa početkom u 21h
foto: Stanislav Milojković, promo
foto: Stanislav Milojković, promo

Nastali 1981, po raspadu Šarla Akrobate, najradikalnijeg sastava jugoslovenske new wave scene, Disciplin A Kitschme (Disciplina kičme) i njen idejni tvorac, kompozitor, bas gitarista i pevač Dušan Kojić Koja su svojim neuobičajenim i bučnim hitovima uvek predstavljali trn u oku muzičkom establišmentu, kako tadašnje jugoslovenske, tako i sadašnje regionalne scene.

Izrazito nekonvencionalnim zvukom svedenog lineup-a koji se sastojao od jedne bas-gitare i jednog kompleta bubnjeva, te Kojinim kratkim, minimalističkim tekstualnim strelicama umotanim u hit-format i odapetim direktno u mozak, kao i telo slušaoca, Disciplina je izazivala potpuno oprečne komentare i reakcije, od frenetičnog divljenja do kompletnog nerazumevanja i mržnje.

U svojoj srednjoj fazi, u drugoj polovini osamdesetih, grupa je bila obogaćena brass sekcijom. Saksofonista iz tog perioda Jurij Novoselić Kuzma, svirao je klavijature na aktuelnom albumu Uf! i pojaviće se na koncertu u Domu omladine. Devedesetih godina, o raspadu Jugoslavije, Koja je, nastanivši se u Londonu i shvativši da novonastala tehno, džangl i rejv muzika veoma podseća na ono čime se Disciplina na početku svoje karijere bavila, uspešno nastavio razvojni put Discipline u saradnji sa britanskim muzičarima.

Po povratku iz UK, Koja je oformio novu sjajnu postavu, sa bubnjarem Bucom i pratećom pevačicom Manjom, uz već pomenutog Kuzmu kao gosta na klavijaturama). Grupa 2007. godine objavljuje album Kada kažeš muzika, na šta tačno misliš, reci mi?, a početkom leta 2011. izlazi najnoviji album Uf!, prvobitno kao specijalni tridesetdvominutni free download na Exit Music etiketi, a kasnije i kao pedesetdevetominutno CD izdanje za PGP RTS i Crorec. Album je širom ex-yu dobio izuzetno pohvalne recenzije.

Svečana beogradska promocija albuma Uf! biće u petak 11. novembra  u Velikoj sali Doma omladine počinje u 21 h. Karte su u pretprodaji na Blagajni DOB, po ceni od 1100 dinara. Na dan koncerta cena karte će biti 1300 dinara.

makonda-tracker