Gitarista Roskam posle 20 godina ponovo sa Galijom!

0
Bivši gitarista Galije Žan Žak Roskam će nakon ravno dve decenije pauze ponovo zasvirati sa svojom starom grupom

Roskam će nastupiti 22. i 23. oktobra kao specijalni gost slavljeničkih koncerata povodom 35 godina postojanja Galije, u Sava centru u Beogradu.

- Malo je reći da se radujem... Izuzetno mi je drago što ću posle 20 godina ponovo zasvirati sa Galijom, i to u Beogradu, gde mi je uvek bilo super. Odavno je planirano kad bude neki malo veći događaj, kao godišnjica grupe, da će me zvati. Pre mesec dana sam dobio poziv i odmah sam rekao: Da! Hoću da sviram! -poručuje Roskam telefonom iz Makarske gde živi i radi.

Belgijskog muzičara je početkom osamdesetih godina do Jugoslavije dovela ljubav prema devojci iz Vrgorca, kod Makarske gde se i desio prvi susret sa frontmenom Nenadom Milosavljevićem i ostalim članovima Galije.

- Bio sam na plaži u Makarskoj i čuo Galiju kako svira. Upoznao sam se sa Nešom i ostalima i imali smo jedan džem sešn. Tad sam još živeo u Belgiji. U Jugoslaviju sam došao 1984. godine i svirao sam sa Peđom D Bojem u Beogradu. Kad je Saša Lokner iz Galije otišao kod Bajage, tražili su drugog klavijaturistu, ali pošto ga nisu našli, odlučili su da uzmu drugog gitaristu, i eto mene u Galiji - priseća se Roskam.

Sa bendom iz Niša snimio je albume Digni ruku (1986), Daleko je sunce (1988), Korak do slobode (1989) i Istorija, ti i ja (1991). Svirao je na hitovima Na tvojim usnama, Kopaonik, Kad me pogledaš, Skadarska, Trube, Da me nisi, Trava, Seti se maja...

Roskam se istakao i glasom u duetima sa Nešom Galijom u Zebrama i bizonima i Ljubavnoj pesm" (sa čuvenim stihovima ...kao Srbi i Albanci... ko Slovenci i Bosanci, volimo se mi...).

- Snimili smo nekoliko albuma, sa kojima sam jako zadovoljan, a posebno na moj poslednji sa Galijom Istorija, ti i ja. Meni je taj album super i baš mi je žao što nismo išli dalje. Taman sam mislio da smo na pravom putu. Nedavno sam ga slušao i rekao sebi: Jebote, al' je ovo bilo dobro! - smeje se Roskam.

Međutim, umesto da nastavi da svira sa Galijom, 1991. godine sa početkom kraja Jugoslavije došlo je i do neumitnog prestanka saradnje Roskama, nastanjenog u Makarskoj, sa bendom iz Niša.

- Na koncert u proleće '91. u Mostaru, čak i da sam hteo svirati, nisam mogao doći. Bilo je katastrofalno vreme. Čitava ljudska drama okolo je bila bitnija od onoga što se dešavalo sa bilo kojim bendom. Ni meni u tom trenutku više nije bilo bitno da sviram - kaže gitarista.

Roskam je potom, između ostalog, svirao koncerte sa svetski poznatom pop grupom iz Belgije Vaya Con Dios, radio je na albumu Tonija Cetinskog Triptonyc (2000), a poslednjih nekoliko godina posvetio se poslu turističkog vodiča u Makarskoj, mada još u kućnom studiju radi muziku za razne dokumentarce i reklame. U kakvim je odnosima ostao sa ostalim članovima Galije?

- Ponovo smo u kontaktu od pre dvije-tri godine, kad sam bio u Beogradu, video Nešu... Pre toga je bila mala tišina, jer jednostavno sada svako radi svoj posao... Dosta vremena je prošlo, i sad se opet radujem svirci sa Galijom. I to još u Beogradu, gde sam naučio jezik, živeo u Vojvode Stepe i na Kanarevom Brdu, gdje imam dobre prijatelje! - kaže Roskam.

 Niška Galija, jedna od najistrajnijih i najosobenijih grupa jugoslovenskog i srpskog rokenrola, proslaviće 35 godina postojanja svečarskim koncertima 22. i 23. oktobra u velikoj dvorani Sava centra u Beogradu.

Povodom jubileja, frontmen Nenad Milosavljević, stihopisac i pevač Predrag Milosavljević i drugovi pripremili su koncerte sa posebnim repertoarom, sačinjenim skoro isključivo od Galijinih balada iz svih delova karijere, koje su samo za ovu priliku urađene u potpuno novim aranžmanima.

Ulaznice po cenama od 1.000, 1.200, 1.500 i 1.700 dinara biće uskoro u prodaji na blagajnama Sava centra i Doma omladine Beograda, kao i preko mreže Eventima.
U Sava centru Galija će nastupiti u postavi: pevač i akustična gitara Nenad Milosavljević-Neša Galija, pevač Predrag Milosavljević-Peca, bubnjar Boban Pavlović-Čarlton, gitaristi Dragutin Jakovljević-Guta i Miloš Krstić-Krle, basista Siniša Pavlović-Stenli, i klavijaturisti Ivan Ilić-Ilke i Goran Antović.

 

makonda-tracker