Žan Mišel Žar ponovo u Areni

0
Muzički revolucionar, Žan Mišel Žar, u sklopu svoje svetske turneje World Tour 2011 nastupiće u Beogradskoj areni, 10. oktobra. Ovo će biti drugi nastup ovog umetnika u Beogradskoj areni.

U Beogradskoj areni nas očekuje nezaboravan audio-vizuelni doživljaj sa savršenim spajanjem neverovatnih scenskih efekata integrišući najnoviju tehnologiju zvuka i svetla.

Neobična sudbina Žan Mišel Žara vođena je putem koji mu je genetski predodređen. Otac, Moris Žar, bio je kompozitor najpoznatijih melodija holivudskih filmova (Doktor Živago, Lorens od Arabije, i dr.) i obojica su se izgradila u muzičare svetskog ugleda zbog njihove individualnosti i jedinstvenog talenta.

Svetsku slavu postigao je 1977. godine sa albumom OXYGENE koji je prodat u preko 18 miliona kopija.

Žan Mišel Žar, pionir u svojoj oblasti, dosta je doprineo u širenju muzičke revolucije u dvadesetom veku u razvoju elektronske muzike, zasnivajući je na zvucima umesto na notama, dopuštajući kompozitoru da postane sam svoj majstor.  

 Na klasičnim studijama harmonije i kontrapunkta na Konzervatorijumu u Parizu, našao je inspiraciju u menjaju muzike u sadržaju, uključujući svoju viziju dodavajući tehnologiju i sredstva nove epohe.

Ovaj izumiteljski poduhvat doneo mu je priznate albume kao što su OXYGENE, EQUINOXE, MAGNETIC FIELDS, ZOOLOOK, RENDEZVOUS, WAITING FOR COUSTEAU i preko 80 miliona prodatih izdanja.

 Uklapajući svoja muzička remek dela u savršen spoj sa neverovatnim scenskim efektima, na svojim koncertima koje najčešće drži napolju, stapajući postojeću arhitekturu sa komplikovanim sistemima lasera, vatrometa i muzike, stvario je jedan nadasve prepoznatljiv imidž i  novi pravac kako u muzici tako i u koncertnom izvođenju.  

Svaki koncert je tematski uklapan sa važnim istorijskim događajima za određeni region pa će tako ostati upamćeni koncerti koje je održao: 1971. - AOR (u Parizu), 1989. - Destination Trocadero (u Parizu), 1994. - Jarre Unplugged (u Parizu), 1995. - Festa Italiana (u Torinu), 1995. - UNESCO 50th Anniversary (u Parizu), 1997. - Wetten, dass..? (u Beču), 1998. - Fifa World Player 97 (u pariskom Diznilendu), 1998. - France Festival (u Tokiju), 1998. - FNAC Paris (u Parizu) koje je sa oduševljenjem pratilo na stotine miliona ljudi.

Kao ambasador dobre volje UNESCO-a Žan Mišel Žar je u Sahari, u Maroku, održao koncert pod nazivom Voda za život (Water for Life)  16. decembra 2006.

 Danas, Žan Mišel Žar je sinonim za mistično. Svojim albumima Oxygene, Equinoxe te Magnetic Fields postao je vizionar koji je uticao na mnoge umetnike od Air, Daft Punka, Mobija, pa sve do The Chemical Brothersa i mnogih drugih. Njegovi koncerti takođe su deo Žar mita.

Ulaznice će uskoro biti u prodaji.

 

makonda-tracker