Festival samoorganizovanih horova: SVI U GLAS!

0
U subotu 28. i nedelju 29. maja od 20:30 časova u Domu omladine Beograda biće organizovan Festival samoorganizovanih horova

Festival samoorganizovanih horova je prvo okupljanje alternativnih ili garažnih horova koji su se pojavili u poslednjih deset godina na teritoriji bivše SFRJ. Zajedničko ovim horovima je da su nezavisni od svih institucija, da okupljaju ljude koji nisu profesionalni pevači i da su osnovani sa idejama određenog društvenog i kulturnog angažmana.

Na festivalu učestvuju horovi Kombinat (Slovenija), Le Zbor (Hrvatska), Raspeani Skopjani (Makedonija), Horkestar, Proba i Le wHORe iz Srbije. Njihovi repertoari su različiti i obuhvataju od revolucionarnih i radničkih pesama, autorske muzike i/ili tekstova članova horova, pesama koje se bave ženskim pitanjem, do obrada značajnih pesama popularne (rock, punk, new wave, pop) muzike u specifičnim aranžmanima.

Festival samoorganizovanih horova je jedinstvena prilika da se sagleda jedan novi kulturni pokret na ovim prostorima koji ponovo otkriva i neguje vrednosti zajedništva, samoorganizacije, slobode muzičkog izražavanja i aktivnog učešća u društvenom životu.

Festivalski program će tokom dva dana obuhvatiti večernje koncertne nastupe u Domu omladine, dnevne ulične nastupe, kao i program prezentacija i filmskih projekcija na temu samoorganizovanih horova u Kulturnom centru Reks.


Specijalni uvodni događaj festivala, od 25. do 27. maja u Kulturnom centru Rex, biće radionica i performans Feral Choir-a pod vođstvom Fila Mintona, britanskog muzičara i improvizatora, u kome može uzeti učešće svako ko je u stanju da svojim glasom proizvede bilo kakav zvuk. Fil Minton je u proteklih 20 godina sa Feral Choir-om obišao preko 20 zemalja u kojima je davao glas bezglasnima kroz smele vokalne improvizacije.  

Festival samoorganizovanih horova se realizuje na inicijativu Horkestra, a uz posebnu podršku Doma omladine Beograda, te Sekretarijata za kulturu Skupštine Grada Beograda, Kulturnog centra Rex, Rekonstrukcije Ženskog fonda i Britanskog saveta. Cena ulaznice je 100 dinara.

Program u Velikoj sali Doma omladine:

Subota, 28. maj u 20:30 h
Le wHORe
Kombinat
Raspeani Skopjani

Nedelja, 29. maj u 20:30 h
Proba
Le Zbor
Horkestar

 

makonda-tracker