Koncert Stjepka Guta

0
Srpska simfonijska jazz svita Stjepka Guta nastupiće 4. juna u 20 časova u Sava centru

Proslavljeni srpski džez trubač Stjepko Gut, umetnik velike međunarodne karijere, u saradnji sa poznatim američkim kompozitorom i cenjenim kontrabasistom Patrikom O'Lirijem stvorio je srpsku džez svitu, koja je zamišljena kao kompozicija iz više stavova za simfonijski orkestar, veliki mešoviti hor, uz klasičnu džez ritam sekciju (klavir, kontrabas, bubnjevi) i solistu na trubi.

Svita predstavlja umetnikov lični izbor iz ogromnog i bogatog muzičkog nasleđa srpskog naroda, kojim će se na sasvim nov način predstaviti ova izuzetna muzika, a neke pesme su se, čak, i izvukle iz zaborava. Svita obuhvata više starih, izvornih narodnih pesama iz svih krajeva gde ima srpskog naroda: biće zastupljene pesme iz Vojvodine, Južne Srbije, Istočne i Zapadne Srbije, sa Kosova, iz Stare Srbije (današnje Makedonije), kao i srpske pesme iz Bosne i Krajine. Srpska svita je lucidan, alhemijski spoj melodija, harmonija, glasova i pulsa tri vrste klasične muzike – klasične (izvorne) narodne muzike, klasične simfonijske muzike i orkestracija, i klasičnog džeza i njegovih postulata, jezika i idioma.

Pored Stjepka Guta kao soliste, Simfonijskog orkestra RTS i Hora Obilić AKUD Branko Krsmanović, pod upravom dirigenta Bojana Suđića, u premijernom izvođenju Srpske svite nastupiće i tri poznata džez muzičara: Patrik O'Liri (kontrabas, džez ambasador Stejt Departmenta), Denis Makrel (bubnjevi, umetnički vođa Kaunt Bejzi orkestra) i Renato Kiko (klavir, profesor džez improvizacije na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu u Austriji)

Stjepko Gut, kao umetnik velikog iskustva i istančanog ukusa, ima iza sebe već dve izuzetno uspešne produkcije: Skice sa Balkana i Afro-balkanske skice, takođe bazirane na melosu ovog podneblja. Po mišljenju poznavalaca i kritičara, one su do sada najozbiljniji reprezent ogranka srpskog džeza koji nosi i etno pridev.

 

makonda-tracker