Editors na Exitu

0
Jedan od najpopularnijih indi rok bendova u svetu Editors potvrdio je nastup 8. jula na glavnoj bini Exit festivala, dok će set Dance Arene deliti DJ zvezde angažovane oko projeka Rebel Rave: Damian Lazarus, Jamie Jones i Seth Troxler.

Još od izlaska prvog albuma 2005. godine,  Editors važe za jedan od najpopularnijih indi rok bendova u svetu, sa dva platinasta albuma, i preko milion prodatih izdanja. Njihova specifična i neretko mračna mešavina sintisajzera, gitara i dvoznačnih tekstova izdvojila ih je iz mora bendova i donela internacionalni uspeh. Sada već šest godina duga karijera Editorsa počela je na Staffordshire Univerzitetu, gde su se četiri momka koja i danas čine bend upoznala na studijama tehnologije u muzici. Njihov prvi album, nazvan The Back Room, izlazi 2005. godine za izdavačku kuću Kitchenware. Hitovi poput Bullets, Munich i Blood doneli su im pozamašnu bazu obožavalaca, priznanje kritike, preko milion prodatih albuma, nastupe na najvećim festivalima i, naposletku, nominaciju za prestižnu Mercury nagradu.

Pogledajte spot ya pesmu Blood:

Njihov drugi album izlazi 2007. godine, pod nazivom An End Has a Start i odmah se penje na prvo mesto liste najprodavanijih izdanja u Velikoj Britaniji. Album postaje slušan, voljen od strane publike, pa samim tim i platinast. Takođe, sledi i još jedna bitna nominacija – za najbolji britanski bend u okviru manifestacije Brit awards. Niz koncerata koji su usledili učvrstio ih je kao jedan od najboljih i najprofesionalnijih bendova koje možete da vidite uživo. Prateći svoj trend izdavanja nove ploče na svake dve godine, 2009. godine dolazi i treći album komercijalno uspešnih indi rokera, This Light and on This Evening, koji je, još više se oslanjajući na sintisajzere i nove tehnologije, pre nego na gitaru, takođe debitovao na prvom mestu po prodaji u Velikoj Britaniji. Na četvrtom albumu se već uveliko radi, a bend u međuvremenu pouzdano kvalitetnim živim nastupima usrećuje festivalsku publiku širom sveta.

Sa dva platinasta albuma, preko milion prodatih ploča i izuzetno vernom publikom, Editors su miljenici festivala, u šta će se Srbija uveriti ove godine na Exitovoj glavnoj bini. Njihov spoj emotivnog i mračnjačkog indi roka sa sintisajzerima i upotrebom novih tehnologija, pogađa žicu mnogih muzičkih fanova, koji su tražili alternativu razigranim pop hitovima. Sa pevačom Tomom, koji smenjuje gitaru i klavir kao svoj glavni instrument, na drugi dan Exita doživite eksplozivan nastup, koji ovi muzički znalci garantuju. Budite spremni da vas opčini duboki glas, moćni bubanj i sint, da skačete uz Papillon i padate u trans na You Don' t Know Love.

Pogledajte spot za pesmu Papillon:

Pored Editorsa, posetioci Exita će na Mejn stejdžu slušati i muzičke autoritete poput Arcade Fire, Pulp, Jamiroquai, Portishead, Grinderman, M.I.A, Bad Religion, Santigold, House of Pain, Magnetic Man i mnoge druge.

Poslednje večeri na Dance Areni imaćete retku i izuzetnu priliku da čujete i vidite Rebel Rave, back to back set koji čine tri dobro poznata imena: Damian Lazarus, Jamie Jones i Seth Troxler, okupljenih oko matične izdavačke kuće Crosstown Rebels.

Exit festival održava se ove godine od 7. do 10 jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu i tokom četiri dana ugostiće više od  600 izvođača na 20 različitih bina. Ove godine Exit dočekuje i svog dvomilionitog posetioca.

makonda-tracker