Hor Kir Stefan Srbin 4. maja u Guarneriusu

0
U sredu 4. maja u 20 časova u sali Guarneriusa nastupiće muški hor Kir Stefan Srbin sa dirigentom Milanom Milijanovićem

Na programu će biti dela Stevana Stojanovića Mokranjca, Miloja Milojevića i Vojislava Ilića, a koncert će pratiti i video prezentacija sa srpsko/engleskim tumačenjem sadržaja svake kompozicije.

Muški hor Kir Stefan Srbin odlikuje se vrhunskim izvođenjem duhovne i svetovne muzike, uz prefinjeni kvalitet horskog zvuka. Svojim aktivnostima ovaj hor baštini bogatu kulturu i autentičnu tradiciju ovih prostora. Dubokim razumevanjem poetskog i notnog teksta, danas je Kir Stefan Srbin jedan od retkih horova kadrih da odgonetne još neki od duboko skrivenih značenja slojevitog kulturnog nasleđa.

Hor Kir Stefan Srbin kojim više od trideset godina diriguje osnivač Milan Milijanović, jeste kamerni sastav čiji su članovi pevači Beogradske opere, Novosadske opere, Hora RTS-a, kao i elitni pevači iz sveštenstva SPC-a.

Koncert Otvaramo horsku riznicu će velikim delom biti posvećen opusu Stevana Mokranjca a ciklus Tri lica srpske muzike ima za cilj da predstavi i na neformalan način približi različitosti srpskog muzičkog stvaralaštva. Razumevajući slojevitost bogatog kulturnog nasleđa srpskog naroda, ovim se ciklusom oživljava izvornost narodnog bića, koje i bez obzira na neretko prisutan nemar našeg društa, neprestano opstaje i u duhovnim i u svetovnim okvirima. Ciklus tako ostvaruje značajan doprinos kulturnom životu Beograda.

Ciklus 18. maja zatvaraju koncert i izložba Čipka u obliku i zvuku - pijanistkinja Nada Kolundžija će predstaviti dela beogradskih kompozitorki, a vajarka Marijana Gvozdenović, svoju izložbu Haljine, koja je  proglašena za jednu od najboljih izložbi u prošloj godini.

Idejni tvorac projekta je muzikolog Ana Kotevska, a pokrovitelji ciklusa su SOKOJ i GUARNERIUS.

 

 

makonda-tracker