dvostruki muzički program

SVETSKI DAN DŽEZA U DOMU OMLADINE: Ulrih Dreksler, Peter Zirbs i Dejan Ilijić 30. aprila pred beogradskom publikom

0

Svetski dan džeza obeležava se širom sveta 30. aprila, i to kao zvaničan UNESCO praznik.

foto: aleksandar stojković
foto: aleksandar stojković

Džez se u zvaničnim dokumentima UN od 2011. godine vidi kao “sredstvo sporazumevanja, dijaloga i jedinstva među ljudima”. Dom omladine Beograda i Beogradski džez festival od 2012. redovno obeležavaju ovaj dan organizovanjem džez koncerata, čija misija je popularizacija ove vrste muzike i pogleda na svet kod najšire publike. Koncert povodom Svetskog dana džeza je prva u nizu aktivnosti u susret jubilarnom, 35. Beogradskom džez festivalu, koji će u organizaciji Doma omladine Beograda i pod pokroviteljstvom Grada Beograda biti održan od 22. do 27. oktobra 2019. Kao i svake godine publika će imati priliku da čuje preko 20 izvođača i upozna se sa najkvalitetnijim i najaktuelnijim dostignućima na svetskoj i domaćoj džez sceni.

 

Ove godine za Svetski dan džeza publici će biti predstavljen sasvim poseban, dvostruki muzički program, kojim će biti prikazana sva raznolikost džeza kao umetničke muzike, uzbudljive i aktuelne u muzičkim tokovima 21. veka, bliske svim generacijama.

 

foto: Nemanja Đoriđević

Ulrih Dreksler (Ulrich Drechsler) i Peter Zirbs, nosioci najaktuelnijih muzičkih tokova sa austrijske scene, predstaviće dinamičnu duo postavu „Azure“, a jedan od ključnih srpskih džez muzičara nove generacije, lider sastava EYOT, Dejan Ilijić, premijerno će promovisati svoj novi klavirski solo album „DYAD“.

Ulrih Dreksler, jedan od najznačajnijih savremenih muzičara iz Austrije, domaćoj publici ekskluzivno će predstaviti program „Azure“.

 

Ovaj duo, u okviru kojeg ostvaruje saradnju sa Peterom Zirbsom, legendom elektronske klupske scene u Beču, deo je velikog projekta – LIMINAL ZONE. U pitanju je Drekslerovo monumentalno autorsko delo u nastanku, koje okuplja brojne umetnike i objedinjuje njegova različita žanrovska interesovanja u muzici: klasiku, džez, fank, pop, filmsku muziku, drum’n’bass, hip-hop, skandinavski minimalizam, persijsku sufi muziku, britanski trip-hop, istočnoevropski savremeni romantizam, mediteransku muziku…

 

Naizgled nespojivo, sa sofisticiranošću i majstorstvom vrhunskog umetnika, Dreksler spaja u tri muzička polja: „Chrome“, „Caramel“ i „Azure“, koja čine „Liminal Zone“ Univerzum. Beogradska publika biće svedok kreativnog stvaranja ovog projekta, čije izvođenje u celosti je planirano za Beogradski džez festival 2020. Ulrih Dreksler (tenor saksofon, elektronika) i Peter Zirbs (elektronika) u programu „Azure“ istražuju bezgranični svet zvukova, bitova, elektronike i melodija, koje uvezuju sa muzičkim korenima. Svojim intimnim čitanjem džeza u svetlu elektronike donose novu dimenziju i svež pogled na budućnost ovog muzičkog pravca.

 

 

makonda-tracker