Izabel Moreti na 10. Međunarodnom festivalu harfe

0
Od 2. do 20. aprila održaće se 10. Međunarodni festival harfe u Beogradu, koji će otvoriti francuska harfistkinja Izabel Morati u Kolarčevoj zadužbini

Izabel Moreti  je jedna od najupečatljivijih umetničkih ličnosti među savremenim harfistima, ali i u širem muzičkom svetu. Njen neponovljiv izvođački stil, posvećenost i dostojanstvenost intepretacije kombinuju se sa istinskim talentom i harizmom.

Međunarodni festival harfe, čiji je osnivač i organizator Udruženje harfista i prijatelja harfe, zahvaljujući velikom entuzijazmu i trudu organizatora, već deset godina održava visok umetnički kvalitet sa težnjom da dostigne svetski ugled. Na ovoj manifestaciji, u prvoj deceniji od osnivanja, nastupili su neki od najpoznatijih virtuoza na ovom instrumentu kao što su Jana Bouškova, Patricija Tasini, Suzana Maldonian, Leticija Belmondo...

Program jubilarnog, ovogodisnjeg desetog Međunarodnog festivala harfe, veoma je bogat i raznovrstan. Festival će otvoriti francuska harfistkinja Izabel Moreti a do 20. aprila beogradskoj publici će se predstaviti i Anelin Lenarts (Belgija), Agne Keblite (Litvanija), Jasna Korado-Merlak (Slovenija), Rino Kagejama (Japan), kao i najpoznatije harfistkinje iz naše zemlje sa brojnim istaknutim gostima. Takođe, biće održano nekoliko koncerata na kojima će nastupiti najbolji učenici i studenti harfe iz Srbije, dobitnici brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Poseban programski fokus na ovogodišnjem Festivalu predstavlja muzika za harfu srpskih kompozitora. Ideja je da se u tematski koncipiranim koncertnim večerima napravi presek domaćeg stvaralaštva za ovaj instrument koje je stilski i vremenski raznorodno. Na ovogodišnjem festivalu biće izvedene solističke i kamerne kompozicije brojnih srpskih autora, uključujući i dve svetske premijere: reč je o kompozicijama Molim da pitam Anje Đorđević, za glas i harfu (porudžbina Jugokoncerta, koproducenta Međunarodnog festivala harfe) i  Jurij za glas, flautu i harfu Dragane Jovanović.

makonda-tracker