Beovizija 2019

Završen konkurs za Pesmu Evrovizije 2019: U izboru za srpsku pesmu 24 kompozicije

0

Konkurs za “Pesmu Evrovizije 2019“ završen je 15. novembra, a 23. novembra otvorene su sve pošiljke koje su stigle na adresu Radio-televizije Srbije.

foto: promo
foto: promo

Na konkurs se prijavilo 76 učesnika, a selekciona komisija koju su činili muzički urednici RTS-a preslušala je sve pristigle numere. Svi radovi bili su potpisani šifrom, tako da su imena autora bila nepoznata. Nakon izbora kompozicija od strane selekcione komisije, pristupilo se otkrivanju identiteta autora muzike i teksta.


Finalna selekcija i proces izbora kompozicija koje će učestvovati na festivalu Beovizija 2019. obavljen je 8. januara 2019 – izabrane su 24 kompozicije od kojih će pobednička predstavljati Srbiju na Pesmi Evrovizije 2019.

 

Radovi izabrani na konkursu su:

 

Ivana Vladović i Vonder strings
Moja bol

muzika: Aleksandra Milutinović
tekst: Aleksandra Milutinović

 

Snežana Berić – Ekstra Nena
Još ti čujem glas

muzika: Ivan Akulov
tekst: Milena Ludajić, Snežana Berić

Sanja Rio
Ljubimo se

muzika: Muki Dumonjić
tekst: Muki Dumonjić

 

Nataša i Una
Slobodna

muzika: Predrag Vukčević, Marko Stojanović Luis, Petar Zorkić
tekst: Nataša Guberinić, Predrag Vukčević, Una Senić, Nemanja Kostić

 

Jana Šušteršić
Viktorija

muzika: Vladimir Graić
tekst: Željko Hubač

 

Saška Janks
Da li čuješ moj glas

muzika: Saška Janković, Marko Nikolić
tekst: Saška Janković

 

Dženan Lončarević
Nema suza

muzika: Željko Vasić
tekst: Dragan Čolaković

 

Fankd Ap
Zašto da se ne desi

muzika: Vojin Vilotijević
tekst: Vojin Vilotijević

 

Goga Stanić
Ti znaš da ne znaš me

muzika: Ilva Person, Linda Person, Dimitri Strasos
tekst: Vladimir Marković Luni, Marko J. Kon, Ognjen Amidžić

 

Majdan
Budim te

muzika: Nemanja Erić
tekst: Nemanja Erić, Marija Vagner

 

Sofija Perić
Aritmija

muzika: Vladimir Graić
tekst: Snežana Vukomanović

 

Ana Popović
Lutaš

muzika: Sofija Milutinović
tekst: Sofija Milutinović

 

Aleksandra Sekulić
Tugo

muzika: Ana Sekulić
tekst: Ana Sekulić

 

Osvajači
Vatra i plamen

muzika: Nebojša Jakovljević
tekst: Zvonko Pantović

 

Džipsikord
Boje

muzika: Džipsikord
tekst: Sanja Krstić i Milena Ludajić

 

Dunja Vujadinović
7

muzika: Boris Krstajić
tekst: Ljiljana Jorgovanović

 

Eleonora
Samo lagano

muzika: Eleonora Lav Jovanović
tekst: Eleonora Lav Jovanović

 

Lord
Radnički sin

muzika: Vladimir Preradović
tekst: Vladimir Preradović

 

Tina i Lola Amvon
Tvoje oči

muzika: Tina Amvon
tekst: Olgica Lola Amvon

 

MR DOO
Do 100

muzika: Sanja Ilić i Mr Doo
tekst: Leontina Vukomanović

 

Ivan Kurtić
Bella - Bela

muzika: Goran Ratković Rale
tekst: Radenko Mitrović

 

Nevena Božović
Kruna

muzika: Nevena Božović
tekst: Nevena Božović

 

Lana i Aldo
Pogledaj u nebo

muzika: Lana Toković
tekst: Lana Toković

 

Tamara Milanović
Reči nisu dovoljne

muzika: Marsel Sprunkel
tekst: Marsel Sprunkel, Gavrilo Milovanović

 

Izabrane pesme takmičiće se na festivalu Beovizija 2019. koji će biti održan krajem februara 2019. U danima koji dolaze biće obavljeni razgovori sa autorima o daljim aktivnostima vezanim za Izbor za Pesmu Evrovizije. Radio-televizija Srbije ima pravo, da u slučaju bilo kakvih problema oko izvođenja kompozicije ili nastupa izvođača, odabere drugu kompoziciju ili drugog izvođača kompozicije.


Da podsetimo, prema uslovima konkursa kompozicija ne sme da traje duže od tri (3) minuta, mora da bude izvedena na jezicima koji su u službenoj upotrebi u Republici Srbiji, a izvođači ne smeju da budu mlađi od 16 godina.
Na 64. Pesmi Evrovizije, koja se 14, 16. i 18. maja 2019. održava u Tel Avivu, učestvovaće 42 zemlje, saopštili su organizatori takmičenja iz Evropske radiodifuzne unije (EBU).


Zemlje učesnice:
Albanija, Australija, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, Belorusija, Crna Gora, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Gruzija, Holandija, Hrvatska, Irska, Island, Italija, Izrael, Jermenija, Kipar, Letonija, Litvanija, Mađarska, Makedonija, Malta, Moldavija, Nemačka, Norveška, Poljska, Portugalija, Rumunija, Rusija, San Marino, Slovenija, Srbija, Španija, Švajcarska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Ukrajina.


Jon Ola Sand, izvršni supervizor Pesme Evrovizije, iskazao je i ove godine oduševljenje zbog velikog odziva javnih nacionalnih emitera da učestvuju na ovom planetarnom događaju.

 

- Prošle sezone Neta se usudila da sanja i pobedila na takmičenju u Lisabonu, vrativši trofej u svoju zemlju. Nadamo se da će ostali učesnici biti inspirisani tim snom - izjavio je Ola Sand, dodajući da organizatori u Izraelu vredno rade na pripremi narednog događaja za koji je uveren da će biti za pamćenje.


Istim povodom oglasio se i Eldad Koblenc, generalni direktor javnog emitera KAN, koji je rekao da ne mogu da dočekaju da ugoste 42 nacije narednog maja, koje će težiti da učine isto ono što je i Neta u Lisabonu.


Žrebanje za nastup u polufinalima biće održano 28. januara 2019. godine i sastojaće se iz dva dela. U prvom delu žreba članice “Velike petorke“ i domaćin saznaće u kom polufinalu glasaju i koje polufinale moraju da prenose. Nakon toga, pristupiće se žrebanju polufinalista iz šest “šešira” koji se sastavljaju na osnovu istorije glasanja.


“Usudi se da sanjaš”, slogan je 64. Pesme Evrovizije, a inkluzija, raznolikost i jedinstvo bile su inspiracija za kreativnu poruku nastupajućeg takmičenja. Logotip ovogodišnjeg Evrosonga ima izgled zlatne zvezde koju čine tri sjajna trougla, i kako kreatori koncepta objašnjavaju - trougao, kao jedan od najstarijih oblika na svetu, predstavlja kamen temaljac koji se univerzalno koristi u umetnosti, muzici, kosmologiji i prirodi, a simbolizuje povezanost i kreativnost. Kada se međusobno spoje i kombinuju, oni postaju novi jedinstveni entitet koji odražava beskonačno zvezdano nebo, baš kao što će se zvezde budućnosti okupiti u Tel Avivu – dodaju domaćini Pesme Evrovizije 2019.

 

 

makonda-tracker