The Story of Jazz: Ondžej Havelka & Melody Makers

0
U subotu 26. marta od 20 časova u Sava centru nastupiće majstori svinga Ondžej Havelka & Melody Makers

Ondžej Havelka i Melody Makers su sinonim za autentičnu interpretaciju popularne muzike ere svinga, od njenih početaka tridesetih godina prošlog veka, do njenog vrhunca u ranim 1940-im. Šarolik repertoar ansambla sastoji se od niza atraktivnih melodija različitog raspoloženja, od tema iz holivudskih mjuzikala do najpopularnijih numera za big bend. Njihov nastup je više od koncerta: to je pravi šou koji do najsitnijih detalja oživljava tipične manire epohe svinga, upotpunjen odgovarajućim kostimima i frizurama, a zaokružen stilski autentičnom interpretacijom kroz koju provejavaju elementi finog humora. Očaravajući zvuk benda na najbolji način podržava solistu – fenomenalnog Ondžeja Havelku, pevača, glumca i plesača. Sastav svira na autentičnim instrumentima, posvećeno stvara autentnične aranžmane i sistematski uči i savladava interpretacione tehnike svinga. Rezultat je neverovatan: isti onaj šarmantni zvuk koji nam je poznat sa originalnih snimaka i filmova.

Orkestar Melody Makers ima 15 članova: 14 instrumentalista i vokalnog solistu – Ondžeja Havelku. Njihova specijalnost su koncertni šou programi, ali takođe sviraju u džez klubovima i plesnim dvoranama, balovima, prijemima, raznim žirkama i sl. Hvaljeni za njihov plemenit i nenametljiv zvuk, ansambl je često pozivan da ulepša atmosferu vrhunskih banketa i gala večera.

Ondžej Havelka je pevač, steper i umetnički direktor. Od svojih studentskih godina, ovaj svestrani zabavljač je živeo samo za sving i džez iz perioda između dva rata. Studirao je glumu na Akademiji za scenske umetnosti u Pragu i režiju na Janaček akademiji za scenske umetnosti u Brnu. Nakon toga je proveo šest godina u Studiju Ipsilon, jednom od najpopularnijih pozorišta u Pragu, a u tom periodu je počeo da se pojavljuje i u filmovima. Njegova uspešna glumačka karijera mu je omogućila četiri glavne uloge u filmovima i dve glavne uloge u televizijskim serijama. Nakon Plišane revolucije 1989. godine, počeo je sa pisanjem scenarija i režijom, a kao režiser, stvorio je nekoliko mjuzikla i opera.

Ondžej se još od svojih studentskih dana bavio pevanjem,  plesom, stepovanjem, džezom i popularnom muzikom 1920-ih i 30-ih. Bio je solista Originalnog praškog sinkopnog orkestra, a takođe je osmislio i režirao muzički film za ovaj anasambl. Godine 1991. na Monro festivalu, ovaj film je nagrađen Srebrnom ružom.

U ulozi scenariste, pevača i režisera, ostvario je mnoge snimke. Jedan od njih je osvojio češki Gremi kao najbolji kratki snimak 1995.godine. MTV je otkupio jedan od snimaka, za numeru Jingle bells.

Iste godine, 1995, Ondžej je osnovao sopstveni ansambl – Melody Makers, i od tada nastupa sa njima. Do danas, izdali su sedam kompakt diskova, a kao režiser i scenarista, Ondžej je kreirao mnoge koncertne šou programe:  Omaž Džordžu Geršvinu (1998), Samo za sadašnji dan (1999), Priča o džezu (2000), Reminiscencije na zvezdanu prašinu (2001), Bluz u mom srcu (2002), Slatko i vrelo (2003), Eho prekookeanskih pesama (2004), Ondžej Havelka i njegovi Melody Makers kompletno poludeli od pesama Jaroslava Ježeka, Voskoveca i Veriha (2005).

Češka Gremi akademija mu je 1996. godine dodelila titulu Džezera godine.

makonda-tracker