Katažina Kaša Sandej u Beogradu

Pod pokroviteljstvom Ambasade Kanade u Beogradu, a u organizaciji Guarneriusa, poznati kanadski mecosopran Katažina Kaša Sondej održaće mini turneju u Srbiji i nastupiti u Beogradu 22. marta u centru Guarnerius, 28. marta u Gradskoj kući u Subotici i 30. marta
0
1 / 2

Turneja pod nazivom Muzički poklon Danima Frankofonije, biće održana povodom obeležavanja Dana Frankofonije u našoj zemlji. Sondejeva je dobitnica prestižnih međunarodnih nagrada, sarađivala je sa vrhunskim solistima i orkestrima, a njene nastupe uvek prate sjajne kritike. Klavirski saradnik Kaše Sondej, biće naša čuvena pijanistkinja Nada Kolundžija. Poseban kuriozitet zanimljivog programa turneje, koji obuhvata kompozicije od drevnih vremena do impresionizma, predstavljaju tradicionalne narodne pesme iz kanadske provincije Kvebek, koje kod nas do sada nisu izvođene.

Mecosopran Katažina Kaša Sondej rođena je u Vroclavu (Poljska). Diplomirala je na Univerzitetu u Otavi (Kanada), a master studije je završila na Univerzitetu u Torontu. 2010. godine diplomirala je na operskom odseku prestižnog Bard koledža u Njujorku. Kao solista ili kao član prestižnih ansambala, Kaša je nastupala širom sveta, a naša publika je imala priliku da je čuje prilikom gostovanja uglednog kanadskog ansambla Les Amis u Guarnerisu. Sa ovim ansamblom, koji okuplja najbolje kanadske umetnike, Sondejeva sarađuje od premijernog izvođenja dela Majkla Pepe Isomorphe (Glenn Gould Studio, 2008). Iste godine je nastupala i u Karnegi Holu, u svetskoj premijeri dela Oceanic Verses, kompozitorke P.Prestini. Sondejeva je jedna od četiri operska umetnika koji su 2008. i 2009. godine učestvovali na majstorskom kursu čuvenog soprana Benite Valente, na festivalu National Arts Center Summer Music Festival u Ontariju. Nedavno je nagrađena priznanjem Marc and Eva Stern Fellowship 2010 i bila je jedan od članova trupe Stern Fellow Singers u Kaliforniji, juna 2010. godine. Od velikog broja Kašinih nagrada i priznanja, izdvajamo prestižnu nagradu Vivian Asfar Memorial, koja se godišnje dodeljuje najperspektivnijem mladom pevaču, nagradu William and Phyllis Graduating Award Univerziteta u Torontu, bila je finalista audicije Metropolitan Opera National Council i stipendista Univerziteta u Otavi i Torontu, Bard koledža i Udruženja operskih umetnika Kanade.

makonda-tracker