Manca Izmajlova nastupa na koncertu Duša slovenska

Slovenački mecosopran i jedan od najlepših svetskih vokala današnjice Manca Izmajlova nastupiće sa legendarnim Ruskim državnim simfonijskim orekstrom Mosfilm, predvođenog jednim od najčuvenijih ruskih dirigenata svih vremena Sergejem Skripkom, prvi put u Sava
0
1 / 3

Solista koncerta će biti virtuoz na violini Benjamin Izmajlov, na sceni će se naći čak 160 izvođača, jer će Manca Izmajlova nastupiti uz pratnju sedamdesetočlanog hora AKUD Lola.

- Svaki narod nosi u sebi autentične note, a slovenska muzika, na žalost, iz raznih razloga, u svetu nije prepoznatljiva onoliko koliko svojom lepotom zaslužuje. Nastupajući po celom svetu, tražila sam te autentične note i sklopila ih u jedinstveni kolaž različitih žanrova klasične muzike, filmske i popularne teme pripremljene u novim filmskim aranžmanima - izjavila je umetnica na konferenciji za medije održanoj u Media centru.

Pevačica anđeoskog glasa, uz podršku legendarnog orkestra i sa specijalnim gostima, provešće beogradsku publiku kroz simfonijske teme koje prikazuju popularnu slovensku muziku iz celog sveta, u stilu crossover, kakvu do sada domaća publika još nije imala prilike da čuje.

Ženski Bočeli, kako popularno zovu ovu mladu slovenačku divu, studirala je mјuzikl u Londonu i operu u Moskvi, gde je otkrila veliko bogatstvo satkano u slovenskoj muzici, koja joj predstavlja nepresušnu inspiraciju. Njena specijalnost je i to što može da peva na dvadesetak jezika, a još jedan kuriozitet je da s lakoćom menja žanrove pevanja – od čisto klasičnog do estradnog. Publici širom sveta poznata je i po prepevima legendarnih filmskih numera.

Manca Izmajlova iza sebe ima već stotine uspešnih nastupa i koncerata širom sveta. Vrhunac njenog umetničkog stvaranja bio je koncert održan u maju 2008. godine, povodom otvaranja IV Slovenskog festivala u Moskvi, na kom je zajedno sa suprugom, violinistom Benjaminom Izmajlovim, nastupila kao glavni solista u pratnji čuvenog Moskovskog simfonijskog orkestra Pavel Kogan. O velikom uspehu koncerta svedoči i činjenica da su organizatori u znak zahvalnosti Manci i Benjaminu Izmajlovom uručili odlikovanje Ćirilo i Metodije, kao priznanje za velika dostignuća na području interkulturalne integracije. Manca Izmajlova je iste godine osvojila i prvu nagradu na takmičenju u Moskvi, na kom je učestvovalo više od 2.000 izvođača. Predsednica komisije, legendarna ruska kompozitorka Aleksandra Pahmutova, za Mancu je rekla da je talenat, kakav se čuje samo nekoliko puta u životu.

makonda-tracker