Vlada Divljan: Najbolji osmomartovski koncert

0
Vlada Divljan i Nevladina organizacija uz pomoć gostiju iz bendova Svi na pod i Ljetno kino u utorak uveče u Domu omladine održali su svoj treći i najbolji osmomartovski koncert u Beogradu
Foto: Marko Poplašen
Foto: Marko Poplašen

Proslavivši stogodišnjicu Dana žena kako i dolikuje, sjajnim preko dvočasovnim koncertom zaključenim sa dva bisa, i začinjenim jednom premijerno izvedenom novom pesmom. Divljan je koncert u novootvorenoj renoviranoj i naravno ispunjenoj velikoj dvorani Doma omladine počeo odmah uvodeći pojačanja u vidu čuvenog zagrebačkog gitariste Maksa Juričića  sa ukuleleom i njegovog kolege iz Ljetnog kina Vlada Matulića sa klarinetom. Njih dvojica su i glasovima podržali NVO u izvedbi pesama, a već je nakon Jedine Divljan rekao:

- Dozvolite da pozdravim drage goste, Maks i Vlade. Da li treba nešto da kažem o njima? Vlade je jedan mladi momak iz Postira na Braču, izvrstan muzičar, a Maks je čovek koga sam upoznao, nećemo sada o decenijama, ima ih više.

Tradiciju osmomartovskih koncerata Divljan i NVO su počeli pre tri godine u Domu omladine, da bi naredni put svirali u nešto većem i estradnijem Domu sindikata. Sada su se za svoj treći Dan žena, na stogodišnjicu praznika posvećenog borbi za ženska prava, vratili koju stotinu metara unazad.
Potom je Radostan dan Divljan duhovito najavio rečima:

- Evo jedne pesme koju zviždućete kad idete u banku po kredit - aludirajući na trenutno korišćenje njegove pesme u reklami za Intezu.

Do sada svirački najraspoloženijem i najubojitijem osmomartovskom Divljanu i NVO, svakako je doprinela i sjajna renovirana velika dvorana DOB. U Beogradu se skoro nije čuo tako dobro ozvučen koncert, na kome su članovi NVO basista Zdenko Kolar, pijanista Aleksandar Šandorov, perkusionista Boris Bunjac i bubnjar Marko Milivojević mogli pokazati sve svoje kvalitete, kao u akustičarskom izvodjenju pank klasika Idola Plastika.

- Prelazimo na rubriku Verovali ili ne! Molim vas da vam se pesma dopadne inače ćete imati posla sa Šandrovim i Zdenkom. Nastala je iz teme filma Čekaj me ja sigurno neću doći, a završila kao pesma koju sam posvetio svojoj ženi - najavio je Divljan premijerno izvođenje setne i dirljive ljubavne ode čiji je naglasak bio na stihovima Samo jednu ljubav imam.

- Malo smo imali tremu. Prvi put. Samo ste je vi čuli - otkrio je Divljan zaradivši burne aplauze za novu pesmu koja poseduje sve najbolje odlike divljanovskog popa.

Opuštenu atmosferu najbolje pokazuje Divljanova namera da dočara koliko je inače duhovit Bunjac, prepričavajući jedan njegov vic:

- Kako se zove glavni grad Fejsbuka? Lajkovac.

Uz dobru, obično ide tužna vest, pa je tako posle vica Divljan obavestio prisutne dame u dvorani da ima veoma tužnu vest da se, bubnjar Marko ženi. Budućem mladoženji i njegovoj supruzi Divljan i NVO su posvetili Ona to zna.

Sledili su stari hitovi Dok dobuje kiša, Vreme je, Znaš da neću da pobegnem, a posle Divljanovog objašnjenja da je došao do zaključaka višegodišnjim razmišljanjem da je 8. mart veliki praznik i da ga vredi slaviti usledio je veliki hit Ona radi u rudniku, uz koji je pevala cela dvorana. Sjajno je zazvučao i opušteni džezirani uvod u Retko te viđam sa devojkama u kome se Divljan dokazao efektnim soliranjem na električnoj gitari.

Članovi Svi na pod, pevačica Bojana Vunturišević, producent Petar Rudić i saksofonista Džemal al Kisvani pridružili su se NVO za izvedbu novog zajedničkog singla Zvuk ulice, a njihovo gostovanje je nastavljeno i u jednom od vrhunaca koncerta - Rusiji.

- Možda je vreme za beatifikaciju Zdenka? Da postane još jedan živi svetac pored Ilije Gromovnika - šalom je Divljan pohvalio sviračku stamenost svog nerazdvojnog saradnika.

Nižući hitove Idola i svoje samostalne karijere, Divljan je koncert počeo da privodi kraju podigavši atmosferu u dvorani do usijanja nadahnutim izvođenjem Malene.

Koncert u velikoj dvorani je zaista završen tek dva bisa kasnije uz Zašto su devojke ljute, evergrin Devojko mala, neizbežne Maljčike, Hajde sanjaj me sanjaj, a potom je Divljan pozvao prisutne da se presele na after parti u Klub DOB-a gde je zabava nastavljena do kasno u noć uz odlično Ljetno kino.

makonda-tracker