Vlada Divljan snima Muziku za ekran, binu i lift

0
Uoči osmomartovskog koncerta u Domu omladine Beograda, Vlada Divljan otkriva da, između ostalog, trenutno radi na sakupljanju materijala za svoj kompilacijski CD primenjene muzike
foto: Marko Poplašen
foto: Marko Poplašen

Album čiji je radni naslov Muzika za ekran, binu i lift mogao bi se pojaviti do kraja ove godine.

- Želim da objavim taj CD jer sam shvatio da imam jako puno raznorazne muzike, pravljene još od 1980/81. godine pa do danas, koja je širem auditorijumu uglavnom nepoznata. Prva televizijska emisija za koju sam pravio muziku bila je serija Podijum u kojoj su se predstavljali tada mladi glumci. Tad se predstavljala glumica Rada Živković i za tu jednu epizodu Podijuma napisao sam nekoliko pesama, koje pevaju članovi Idola, a snimljene su avgusta '81. - priseća se Divljan.

Posle toga Divljan je radio gomilu svega i svačega, ali je na žalost dosta snimaka negde zatureno, a nešto je i izgubljeno, uglavnom zbog njegovog čestog seljenja iz zemlje u zemlju i sa kontinenta na kontinent, dok su neki snimci ostali u arhivi televizije Beograd, koja je bombardovana 1999. godine.
Posebno ističe da mu je od filma Šest dana juna (1985) ostalo bar 30-40 minuta na soundtrack-u neobjavljene instrumentalne muzike, koju uz njega sviraju i gitarista Gagi Mihailović, jedan od osnivaca Katarine II, bubnjar Ivan Piko Stančić iz Zagreba i basista Branko Isaković.

- Razne ploče i trake su promenile razne tavane, podrume i ostala prebivališta. Skupio sam trećinu svega toga i još bih pokušao da iskopam neke stvari... Gomilu muzike sam radio i u Australiji, a i poslednjih desetak godina sam najčešće snimao instrumentalnu muziku. Biće tu i raznih pesama poput Disko nindže iz Kako je propao rokenrol (1989), Svečane bele košulje koju sam napisao sa (Srđanom Gojkovićem) Giletom za Crni bombarder (1991),  Sve što hoću da znam koja je u stvari nastala iz ljubavne teme za film Tri palme za dve bitange i ribicu (1998) ili Šušti, šušti bambusov list obrade stare japanske narodne pesme za film Sedam i po (2006) - kaže Divljan.

Prema Divljanovim rečima biće to neka vrsta preseka njegove filmske karijere, no težište na ovom CD-u neće biti na pesmama i muzici od pre četvrt veka, već na instrumentalnoj muzici snimljenoj u novije vreme, raznim temama iz dokumentarnih i igranih filmova, pozorišnih predstava, itd.
- Puštao sam neke od tih stvari prijateljima i oni su me ubedili da to i objavim - objašnjava Divljan.

Vlada Divljan i njegova Nevladina organizacija proslaviće značajan jubilej - prvi vek praznika Dana žena, koncertom 8. marta u velikoj dvorani Doma omladine Beograda, za koji se od danas na blagajni DOB, kao i preko mreža Kardservisa i Eventima, može naći pojedinačna ulaznica za 1.200 dinara, odnosno romantična Karta za dvoje za samo 2.000 dinara.
Divljanovi gosti biće članovi beogradskog sastava Svi na pod i Ljetno kino novi bend nekadašnjeg gitariste Filma, Vještica i Le Cinema Mladena Juričića, odnosno Maksa Vilsona.

Posle koncerta Ljetno kino će svirati  na after partiju u Džez klubu DOB-a.

makonda-tracker