kulturni događaji

Poznata opera ponovo na sceni: "Travijata" sa specijalnim gostima uskoro u "SNP-u"

0

Verdijevo remek delo će 14. novembra uz talenata svetsko poznatih operskih pevaća Marije Korjagove i Bešare Mufareža ponovo biti prikazano za beogradsku publiku

foto: B. Lučić
foto: B. Lučić

Verdijevo remek-delo, "Travijata", biće izvedena prvi put u sezoni, u sredu, 14. novembra u "SNP-u", na sceni "Jovan Đorđević", u mesecu kada je opera formirana kao samostalna umetnička jedinica, pre 71 godinu (16. novembra 1947).

 

Prva operska predstava koja je tada izvedena, bila je upravo opera "Travijata". Tim povodom nastupiće dva specijalna gosta: Marija Korjagova, sopranistkinja, gošća iz Moskve, u ulozi Violete Valeri i Bešara Mufarež, tenor, gost iz Libana, u ulozi Alfreda Žermona.

 

Do sada je bilo pet premijernih postavki "Travijate" i  premijerne obnove: 1922, 1929, 1947, 1963/ obnova 1970. i 1981/ obnova 2002.

Na operskom repertoaru je premijerna verzija iz 1981. godine (režija Mladen Sabljić), odnosno obnove 2002. godine (režija Voja Soldatović), izvedena 154 puta, a videlo je skoro 71 hiljada gledalaca. "Libreto" je napisao Frančesko Pjave, prema čuvenom romanu "Dama s kamelijama" Aleksandra Dime Sina, scenografija Darijan Sokolić i Mileta Leskovac, kostimografija Ružica Nenadović Sokolić, koreografija Iko Otrin i Vladimir Logunov.

 

poznata sopranistka Marija Korjagova
poznata sopranistka Marija Korjagovafoto: Promo

Dirigent je Đanluka Marčano, hor je pripremila Vesna Kesić Krsmanović, a uloge tumače operski solisti: Marija Korjagova  iz Moskve (Violeta Valeri), Bešara Mufarež iz Libana (Alfred Žermon), Željko R. Andrić (Žorž Žermon), Verica Pejić (Flora), Laura Pavlović (Anina), Igor Ksionžik (Gaston), Vladimir Zorjan (Baron Dufol), Branislav Stankov (Markiz D'Obinji), Goran Krneta (Doktor Grenvil). Učestvuju "Hor i Orkestar Opere SNP-a" i članovi baletskog ansambla.


Marija Korjagova (Maria Ayan Koryagova), rođena Moskovljanka, mlada je operska sopranistkinja sa angažmanom u Štutgartu. Završila je master studije na "Ruskoj akademiji pozorišnih umetnosti (GITIS)" u Moskvi, 2012. godine. Član je međunarodnog programa za mlade talente "Kempinski".

Još za vreme studija, nastupala je u Španiji i Nemačkoj (2003-2007), a zatim na "Akademskom muzičkom pozorištu Stanislavski i Nemirovič-Dančenko" u Moskvi (2010-2012), u Državnoj operi u Štutgartu (2012-2015), gde je debitovala kao Papagena ("Čarobna frula"). Uloge: Popea ("Krunisanje Popeje"), Belinda ("Didona i Eneja"), Pamina i Kraljica noći ("Čarobna frula"), Cerlina ("Don Đovani"), Amor i Euridika ("Orfej i Euridika"), Ana ("Nabuko").


Bešara Mufarež (Bechara Moufarrej), tenor, jedan je od malobrojnih pevača koji je razvio opersku karijeru van zemlje. Nakon završenih muzičkih master studija, nastavio je školovanje u Italiji, a zatim se pridružio "Operskom studiju" u rodnom Bejrutu. Nedavno je završio usavršavanje i u "Nacionalnom operskom studiju" u Londonu. Pohađao majstorske kurseve u Francuskoj, u Palermu, Rimu, Milanu. Nastupao je u operskim kućama i na festivalima u Kataru, Dubaiju, Kanadi, Italiji, kao i u "Pariskoj operi". Uloge: Don Hoze ("Karmen"), Rodolfo ("Boemi"), Alfred ("Travijata"), Vojvoda od Mantove ("Rigoleto"), Ferando ("Tako čine svi"), Grof Almaviva ("Seviljski berberin").

 

Poznati operni pevač Bešar Mufarež
Poznati operni pevač Bešar Mufarežfoto: promo

 

makonda-tracker