10. novembra u Kolarčevoj zadužbini

Ciklus koncerata "Refleksije Bemusa": Poznati poljski pijanista Pjotr Anderševski uskoro u Beogradu

0
U okviru ciklusa koncerata "Refleksije Bemusa", 10. novembra u Kolarčevoj zadužbini nastupiće proslavljeni poljski pijanista Pjotr Anderševski.
Plakat za koncert Pjotra Anderševskog
Plakat za koncert Pjotra Anderševskogfoto: promo

Deset godina nakon njegovog poslednjeg resitala u Beogradu, ovaj neprevaziđeni interpretator Baha predstaviće se našoj publici delima Baha (izbor iz zbirke "Dobro temperovani klavir", knjiga br. 2) i Betovena ("Dijabeli varijacije").

Pjotr Anderševski je jedan od najtraženijih pijanista svoje generacije, a u Beograd dolazi direktno iz Pariza gde svira resital u čuvenom Teatru Šanzelize. Redovno nastupa u koncertnim dvoranama kao što su: Bečki Koncerthaus, Berlinska filharmonija, Vigmor hol, Karnegi hol, Konserthebau Amestrdam.

Saradnja sa orkestrima obuhvata nastupe sa orkestrima Berlinske filharmonije i Berlinske državne kapele, Gevandhaus orkestrom iz Lajpciga, Sinfonijom Varsovijom, Londonskim simfonijskim orkestrom i Filharmonija orkestrom, kao i NHK simfonijskim orkestrom.

Takođe, poseban akcenat u svom radu stavlja na sviranje sa dirigovanjem, sarađujući sa Škotskim kamernim orkestrom, Evropskim kamernim orkestrom i Kameratom Salcburg.

Pjotr Anderševski uskoro u Beogradu
Pjotr Anderševski uskoro u Beogradufoto: promo

Anderševski je ekskluzivni umetnik kuće Warner Classics/Erato (prethodno Virgin Classics) od 2000. godine. Njegov prvi snimak koji je ostvario za ovu kuću bile su Betovenove "Dijabeli varijacije".

Snimci Bahovih "Partita br. 1, 3 i 6" zajedno sa delima za solo klavir Šimanovskog nominovani su za Gremi nagradu, a snimak sa delima Šimanovskog dobio je Nagradu Gramofon. Prepoznatljiv po snažnim i originalnim interpretacijama, Anderševski je dobitnik nagrada Gilmor, Šimanovski i Nagrade Kraljevskog filharmonijskog društva.

Umetnik je bio i tema nekoliko dokumentaraca Bruna Monsenžeona u kojima se istražuje veza Anderševskog sa određenim muzičkim delima, kao i odnos prema svom poreklu.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kolarca po ceni od 900 i 1200 dinara.

makonda-tracker