Koncert LP Dua na Kolarcu

0
Jedan od najuspešnijih kamernih ansambala u ovom delu Evrope, klavirski LP Duo, Sonja Lončar & Andrija Pavlović, nastupiće u Kolarčevoj zadužbini u subotu 19. februara u 20 časova

Njihovi specijalni gosti biće: Hose Pepe Garsija i Huan Martinez, udaraljke (Meksiko/Holandija).

LP Duo su osnovali pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović 2004. godine. Članovi dua završili su osnovne studije klavira i postdiplomske-specijalističke studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavanje su nastavili na Visokoj školi za muziku i pozorište Roštok (Nemačka), gde su završili postdiplomske i doktorske studije kamerne muzike – klavirskog dua – sa najvišim ocenama u klasi Hans-Petera i Folkera Štencla. Sonja Lončar i Andrija Pavlović su trenutno jedan od samo šest dua na svetu sa ovom vrstom diplome.

Dobitnici su prve i specijalne nagrade na 11. Internacionalnom takmičenju savremene kamerne muzike u Krakovu (Poljska), nekoliko nagrada na takmičenju klavirskih dua ChopinRoma 2005. i 2006, kao i specijalne nagrade na takmičenju klavirskih dua u Bialistoku 2008. nakon čega su održali turneju u poljskim gradovima juna 2009. Bili su finalisti najvećeg takmičenja klavirskih dua u Majamiju, Florida, marta 2008. godine.

Tokom 2009. godine dodeljena im je nagrada Grada Beograda za stvaralaštvo mladih i nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) za najbolje mlade bineumetnike. U 2010. godini dobitnici su nagrade Bruno Frey Stiftung Landesakademie pokrajine Baden-Virtenberg (Nemačka) za najbolje mlade umetnike.

LP Duo je nastupao u Srbiji, u Mađarskoj, Sloveniji, San Marinu, Poljskoj, Italiji, Bosni i Hercegovini, Holandiji, Nemačkoj, SAD, kao i na festivalima: BELEF, BEMUS, Činč – Kompozitori u prvom licu, Beograd/Ljubljana Express, Noć Muzeja u Budimpešti, Kragujevačke oktobarske svečanosti – OKTOH, Međunarodna tribina kompozitora, Minimal Art Festival Culemborg (Holandija), Festival klavirskih dua Bialistok (Poljska), TodaysArt Festival Hag (Holandija), Festival dokumentarnog filma 7 Veličanstvenih... Održali su humanitarni koncert za UNICEF u Nemačkoj.

Zajedno sa Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran izveli su koncertno kompoziciju Dernek, predsednika Hrvatske i kompozitora Ive Josipovića, koja se krajem 2009. godine našla na CD izdanju sa muzikom Ivane Stefanović i Iva Josipovića (izdanje HDS i Jugokoncerta Beograd).

Sarađivali su sa orkestrom Beogradske Filharmonije i Simfonijskim orkestrom RTS.

Od brojnih nastupa, posebno se izdvaja koncert u dvorani Filharmonije u Krakovu (Poljska) gde su nastupili pred više od 2000 hiljade ljudi, uz direktan prenos Poljske nacionalne televizije, zatim pet izuzetno posećenih koncerata na Univerzitu u Majamiju (Florida), nekoliko koncerata u Sali Beogradske filharmonije, koncert u Velikoj Sali Sava Centra u Beogradu, kao i nastup na brodu koji je plovio Savom i Dunavom na BELEF-u 2007. U sali Ljubljanske filharmonije su premijerno izveli kompozicije slovenačkih kompozitora specijalno napisane za LP Duo (koncert je snimila koji je snimila RTV Ljubljana).

Repertoar Dua LP je širok i obuhvata klasična, savremena, eksperimentalna i popularna muzička dela za dva klavira, za jedan klavir u četiri ruke, dva klavira i perkusije, dva klavira sa orkestrom, tri klavira, četiri klavira… Do sada su samo u Beogradu premijerno izveli više od 20 dela domaćih i inostranih kompozitora savremene muzike. Više srpskih kompozitora posvetilo im je svoje kompozicije. Mnogi koncerti Dua LP imaju poseban vizuelni identitet (režija svetla, video radovi). Posebnu saradnju su ostvarili sa rediteljem Nikolom Zavišićem.

Trenutno u Nemačkoj privode kraju snimanje albuma sa delima danskog kompozitora Kima Helvega.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine.

makonda-tracker