Hurts stižu u Beograd

0
Senzacionalni elektro-pop duo iz Mančestera Hurts održaće koncert u Beogradskoj areni 25. maja u organizaciji Avalon produkcije

Ovaj izrazito aktuelni sastav, koji čine pevač Theo Hutchcraft (24) i klavijaturista Adam Anderson (26), u protekloj godini objavio je najprodavaniji debi album u Evropi Happiness. Apsolutni hitovi Wonderful Life, Better Than Love i aktuelni singl Stay osvojili su publiku širom planete za manje od pola godine koliko je bilo dovoljno da na sajtu Youtube njihovi spotovi već imaju desetine miliona pregleda. Ulaznice za koncert ograničenog kapaciteta od samo 4.000 posetilaca biće u prodaji 31. januara po cenama od 2.490 za parter i 2.990 dinara za fan pit i tribine.

Uz skepsu nekih kritičara i vizionarske prognoze njihovog uspeha kod nekih drugih kritičara (New Musical Express), ipak su upravo Hurts dokazali da u današnje vreme zvezde postaju samo oni koje publika direktno izabere. A njih su izabrali. Direktan kontakt sa publikom Hurts su imali na sajtu Youtube gde su postavili svoj prvi spot, snimljen sa budžetom od svega 20 funti. Stilska hrabrost i jasan umetnički izraz doprineli su da spot za pesmu Wonderful Life postane kolosalni hit koji danas ima oko 17 miliona pregleda. Ta pesma danas ima i svoju visokobudžetnu verziju, ili kako sami tvrde, nastavak originalnog spota, koja takođe beleži milione pregleda i širi se brzinom kakvu danas samo Internet može doneti.

Zanimljivo je da se na jednom od tih Youtube spotova za Wonderful Life sasvim spontano okupio jedan pravi fan klub iz Srbije, koji danas ima preko 2.000 komentara na srpskom jeziku uz više od 2.5 miliona prikaza. Takođe, najviše pozitivnih ocena na visoko gledanoj originalnoj verziji spota dobio je upravo fan iz Srbije, jedan od ovdašnjih brojnih obožavalaca mančesterskog pop fenomena koji na Facebook-u beleži čak 400.000 fanova što je danas gotovo nedostižno i za neka od najvećih imena u savremenoj muzici.

Duo iz grada sa neprikosnovenom muzičkom istorijom kakav je Mančester, veoma tiho i za nestvarno kratko vreme, uspeo je da osvoji celu Evropu, a da to ujedno postane neka vrsta javne tajne. Hurts su bend koji se muzičkoj industriji tako brzo desio, da pored pesama i upečatljivog imidža koji je nemoguće ne povezati sa imenima kao što su Depeche Mode, Duran Duran ili Alphaville, njihova priča o uspehu takođe nije viđena od vremena kad su njihovi stariji mentori bili debitanti na sceni. Ipak, njihovo stilsko određenje može se potražiti i nešto kalendarski bliže, koliko na kraju 80-ih, toliko i na početku 90-ih godina prošlog veka, jer kako sami navode i kreativno imenuju svoj zvuk kao disco lento, njihove karakteristične epske melodije i snažne balade imaju korene u evropskom pop zvuku upravo iz tog perioda.

Najprodavaniji evropski debi album prošle godine Happiness objavljen je 6. septembra bez neke značajne promocije i velikih ulaganja od strane industrije orijentisane na izvođače sa jednim ili dva instant hit singla. Album je iznedrio čak tri hit singla, a 28. februara zakazan je četvrti za pesmu Sunday. Na albumu čak gostuje i Kajli Minog u pesmi Devotion koja je pozitivno odgovorila na poziv tada još prilično nepoznatih momaka sa severa Engleske. Po sopstvenom priznanju, Teo i Adam su album stvarali u veoma specifičnoj i donekle mračnoj atmosferi po kojoj je Mančester takođe poznat.

- Tri pune godine bili smo na socijalnim primanjima za nezaposlene, nismo mogli da priuštimo ni odlazak do paba. Nismo napuštali stan. Tako da je danas svaki dan neverovatan. Napisali smo prvi album dok smo bili depresivni i nesrećni, a danas smo tako daleko od tog i veoma smo uzbuđeni oko zvuka muzike koju trenutno radimo - otvoreno o prošlosti danas govore novi pop idoli. Hurts su za praznike objavili novi spot i digitalni singl All I Want For Christmas Is New Years Day koji se ne nalazi na prvom albumu i time najavili nove pesme u ovoj godini.

Veoma istančan stil odevanja koji karakteriše Hurts za veoma kratko vreme okrenuo je pažnju cele modne scene i danas Hurts predstavljaju jedan od simbola novih trendova za 2011. godinu.

Hurts na sceni nisu samo duo jer Hutchcraft i Anderson nastupaju uz podršku pratećih vokala operskog pevača, akustičnih i električnih bubnjeva i dodatnog klavijaturiste koji pomaže da se uživo izvedu složene harmonije. Pored analognih sintisajzera, Adam na koncertima svira i na koncertnom klaviru, ali i na električnoj gitari. Koncertna set lista predstavlja ceo album u njegovoj proširenoj verziji uz neke još uvek neobjavljene pesme, ali i dve autorske obrade koje zvuče prilično drugačije od svojih originala.

Hurts se prema izboru uticajnog muzičkog magazina NME nalaze na listi turneja koje ne treba propustiti u 2011. godini.

Pogledajte spot za pesmu Wonderful Life:


makonda-tracker