ne propustite

Ako volite Snarky Puppy, volećete i njih: Bokante zatvara drugu sezonu Musicology Barcaffè Sessions 26. jula

0

Musicology Barcaffè Sessions predstavlja novi koncept koncertno-festivalskog iskustva, na kome posetioci koncerta imaju priliku da uživaju u intimnim klupskim nastupima velikih svetskih jazz, blues, funk, r’n’b zvezda, koje obično nastupaju u većim prostorima.

Bokante
Bokantefoto: promo

Osnivač legendardnog benda Snarky Puppy, Michael League, pokrenuo je world music i džez super grupu - Bokante. Oni će 26. jula zatvoriti drugu po redu seriju koncerata Musicology Barcaffè Sessions, koncertom u klubu Bitefartcaffe Summer Stage, na Kalemegdanu. Karte za ovaj koncert možete pronaći na svim prodajnim mestima eventima i ddtickets, kao i onlajn preko sajtova ovih servisa.


Snarky Puppy, planetarno poznat džez bend i dobitnik Gremi nagrada, iznedrio je mnogo kvalitetnih muzičara i inovativnih projekata. Jedan od njih je i Bokante. Ideja o nastanku benda rodila se kada je lider Snarky Puppy-ja tokom svoje turneje u Montrealu, čuo magični glas Malike Tirolien. Njen glas i tekstovi na kreolskom i francuskom, uz inovativne bas linije, su ono što pokreće zvuk Bokante-a. Za sve članove benda, kojih je 8, povezanost je osnova svega. Kombinacijom različitih muzičkih svetova i entiteta, članova benda prenose važne poruke o društvenoj odgovornosti i svesti u današnjem vremenu konflikta.

Nina Simon je jednom rekla: Dužnost umetnika je da govori o vremenu u kojem živi. Bitno je da se ono što primećujemo ne gura pod tepih. Prepoznavanje problema je početak promene", ističe Malika.

Sama reč Bokante na kreolskom znači ,"razmena'', jer samo pokazivanjem svoje raznolikosti i unikatnosti možemo da shvatimo koliko smo neraskidivo povezani univerzalnim vrednostima.

 

Muzika koju bend izvodi je mešavina uticaja četiri kontinenta. Različita područja u svetu neguju najrazličitije muzičke pravce, kao i različite načine i rituale ispijanja kafe. Ipak na nas najveći utisak ostave bogati tonovi i ukusi. Oni se dugo pamte jer donose poseban užitak, baš kao Bokante i Barcaffè espresso kafa.

 

Bokante
Bokantefoto: promo

Članovi benda Bokante su nosioci Gremi nagrada, dok su tri člana Bokante-a ujedno i članovi kolektiva Snarky Puppy - Michael League, koji je ovde svoju bas gitaru zamenio bariton gitarom, Chris McQueen i Bob Lanzetti; zatim legenda perkusija Jamey Haddad; virtuoz na LapSteel gitari Roosvelt Collier; nezamenljivi perkusionisti André Ferrari i Keita Ogawa i naravno dama iz Guadalupea, Malika Tirolien.

 

Debitantski album ,,Strange Circle'' ima zvučni i stilski dijapazon od bluza, preko uticaja Led Zepellin, pa sve do folklorne karipske muzike. Ova fuzija proteže se duž svih 10 traka, zapečaćena jakim, a opet empatičnim, liričnim pristupom. Moć benda je upravo u tekstu koji je kruna muzike - rasprava o izazovima koji su pred svakim čovekom na planeti: rasizam, migrantska kriza, ekološka katastrofa, apatija. Svaka numera završava se rečima zahvalnosti prema onim stvarima koje nas ujedinjuju i čine da imamo nadu u budućnost društva.

Iako je bend multi-lingualan, multi-nacionalan i multi-generacijski, mi se osećamo povezano kao muzičari i kao ljudiska bića. Upravo je u kombinaciji naših različitih intuicija i mentaliteta ono što stvara prijemčiv zvuk koji može da dođe do srca publike širom sveta'', ističe Michael League.

Ne propustite najbolji porvod u gradu ovo leta na Musicology Barcaffè Sessions!

 

 

makonda-tracker