Vanesa Mej: Superstar na violini u Beogradskoj areni

0
Nekada poznata kao čudo od deteta, a sada atraktivna violinistkinja koja zrači svojom pojavom i izvođenjem jedinstvenog spoja klasike i tehno muzike, Vanesa Mej, nastupiće u Beogradskoj areni 27. februara

Džimi Hendriks na violini, Oluja na svetskoj turneji, Sirena žica, Rock superstar na violini, samo su neki od naslova koji prate pojavljivanje Vanese Mej.

Ova harizmatična, seksi umetnica muzičke granice pomerila je kada je imala samo 16 godina objavljivanjem svog prvog pop albuma Violin Player ne samo načinom sviranja formirajući neuobičajen miks klasičnog, pop, džez i tehno zvuka već i svojim scenskim izgledom. Njena obrada čuvene Bahove Tokate i fuge u d mollu i dalje je rado slušana i često kopirana.

Vanesa je rođena u Singapuru 27. oktobra 1978. godine a sa tri godine se sa majkom seli u London gde i dalje živi. Kao čudo od deteta Vanesa Mej je prvi solistički koncert imala već sa devet godina a u desetoj nastupila je i sa simfonijskim orkestrom. Počela je prvo sa tri godine da svira klavir a violinu sa pet godina.    

Već do svoje 13 godine imala je tri objavljena albuma sa klasičnim kompozicijama i bila poznata u Britaniji nastupajući u brojnim televizijskim emisijama. Ušla je u knjigu Ginisovog rekorda kao najmlađi instrumentalista koji je snimio violinske koncerta i Betovena i Čajkovskog.

Sa pubertetom počinje da napušta tradicionalne klasične uticaje i 1996. godine objavljuje svoj prvi pop album na kome radi i kao kompozitor i kao instrumentalista. 1997. sarađuje sa Dženet Džekson a 1998. godine nastupa na Evroviziji u Birmingenu.

Svojom harizmom, stilom oblačenja i atraktivnim nastupima kao i kompozicijama, brzo je očarala publiku izdvojivši se od tipičnih klasičnih izvođača. Album Violin Player počela je da radi sa četrnaest godina, a odmah po objavljivanju, našao se na top listima u više od dvadeset zemalja. Za BRIT nagradu za najboljeg ženskog izvođača nominovana je već 1996. godine i time dobila titulu prvog instrumentaliste i klasičnog muzičara koji je ušao u izbor za ovu isključivo mainstrim pop nagradu.

U aprilu 2006. godine, Vanesa se našla na listi najbogatijih mladih izvođača sa zaradom od preko 32 miliona funti od koncerata i prodaje 10 miliona albuma širom sveta čime retko koji violinista može da se pohvali.

Vanesa je do sada objavila brojne klasične i pop albume a nedavno je izdala Best of Vanessa-Mae kolekciju koja uključuje i nikada ranije objavljenu pesmu Art of War. Pojedine pesme obogatila je i pevanjem dodavajući svoj glas na numere sa Subject of Change albuma iz 2001. godine. Na putu sazrevanja od čuda od deteta do nezavisne odrasle umetnice sazrevala je i njena muzika. Lična snaga, atraktivno i dinamično izvođenje izbija iz Vanese na svakom njenom nastupu.

Na svojim nastupima svira na dva tipa violina – klasičnom modelu Guadagnini iz 1761. godine i električnom Zeta Jazz. Guadagnini violinu čija se vrednost procenjuje na 150 hiljada funti, dobila je na poklon od roditelja. 1995. godine bila joj je ukradena ali srećom, vraćena posle dva meseca. Često kupuje violine i kasnije ih prodaje dajući novac u humanitarne svrhe.

Ulaznice za atraktivni nastup Vanese Mej naći će se u prodaji od srede, 12. januara po cenama od 3100, 3500, 3900 i 4500 dinara na sledećim prodajnim mestima: Beogradska arena, Ušće Shopping centar, Dom omladine, knjižara Delfi (SKC), Eventim, Gigstix Novi Sad i preko sajta www.arenabeograd.com i www.tickets.rs

Pogledajte kako je nekada zvučala i izgleda Vanesa Mej:

Toccata & Fuga

 

Pogledajte kako sada zvuči i izgleda:

Art of War

makonda-tracker