od našeg reportera

Britanski heavy metal bend Saxon zapalio Zaječar: Još smo mladi i možemo sve!

0

Zaječarska gitarijada, čak 52. po redu, počela je sinoć, u četvrtak, nastupom prošlogodišnjeg pobednika gitarijade, grupe KI, a potom i bendova u prvom polufinalu takmičarskog dela, ali vrhunac prve večeri vezan je za nastup legendarnog britanskog heavy metal sastava Saxon.

Poslednji put bend Saxon je u Srbiji, odnosno u Jugoslaviji, nastupio 1983. godine. Nakon toga, više nisu imali kocerte na našoj teritoriji. Vraćaju se u Srbiju tek 35 godina kasnije, i to na Zaječarsku gitarijadu. Zbog želje i molbe fanova, posebno onih koji su na gitarijadu došli samo zbog njihovog koncerta, nastup Saxon-a bio je pomeren za 21:30.

 

Saxon na press konferenciji
Saxon na press konferencijifoto: Bojana Milosavljević

Pred sam koncert na konferenciji za medije pevač Bif Bajford rekao je da očekuje dobar provod u Zaječaru, da će izvesti pesme iz „starih dana“, ali i ove novije, pa će publika moći da doživi jedan „mix njihovih pesama“. Dodao je i da je jako bitno da na ovakvom festivalu publika čuje različite bendove, uključujući i one koji nastupaju, ali posebno one koji se takmiče.

 

Saxon, koncert
Saxon, koncert foto: Bojana Milosavljević

Ovo je odlično mesto za bendove koji tek počinju svoje karijere. Nije lako, naročito što ih ima dosta. Mi i dalje nastupamo, posle toliko godina. Fit smo i možemo. “

Saxon oduševili publiku
Saxon oduševili publikufoto: Bojana Milosavljević

Tako je i bilo. Kaljuga, kiša, vlaga verne fanove u kožnim jaknama i pantalonama nisu sprečile da isprate ceo nastup Saxon-a. Svojom neverovatnom energijom i jakim metalom bend je dobio zaslužene ovacije publike i poziv na bis. Bajford se često obraćao publici, tražeći od njih još.

 

U čast grupe Motorhead izveli su i njihovu pesmu „Rock ’N’ Roll“, uz koju je najhrabrija publika pevala i skakala ispred bine. Ostali su koncert pratili iza ograde, a neki čak i iz samog kampa.

 

Publici ni kiša nije smetala
Publici ni kiša nije smetalafoto: Bojana Milosavljević

Na nastupu su se mogle videte najrazličitije generacije. Od onih koji su pratili grupu Saxon od njihovih početaka, preko neke srednje i mlađe generacije koja je odrastala uz heavy metal, do najmlađih koji su uz svoje roditelje naučili najpoznatije pesme ovih britanskih metalaca. Roditelji mališana koji su na sinoćnjem nastupu bili rekli su da nije prvi put da svoju decu vode na rok festivale i koncerte jer žele da im deca odrastaju uz takvu muziku, a ne današnju komercijalu.

 

 

 

makonda-tracker