Jinx u Beogradu za Dan zaljubljenih

0
Zagrebački pop sastav Jinx konačno se posle malo više od godinu dana vraća u Beograd za koncert 14. februara na Dan zaljubljenih u velikoj dvorani Doma omladine. Long Play će uskoro saopštiti način prodaje i cene ulaznica za koncert na kome će Džinks svirati z

Pevačica Jaja, gitarista Coco Moskito  i ostatak Džinksa će u Beogradu koncertno promovisati svoj nedavno objavljeni CD album Diksilend (Dallas Records) sa koga su već pojavili hit singlovi Da smo se voljeli manje i Na zub su me uzeli mama.

Diksilend koji kao autor i producent potpisuje Coco Mosquito, bend opisuje kao glazbu za vrijeme prohibicije i depresije.

Na albumu uz Astronauta Daddya (Pips, Chips & Videoclips) u aktuelnom singlu Na zub su me uzeli mama, gostuje i nekadašnji basista Haustora i Vještica Srđan Sacher u pesmi Klinci su u redu. Diksilend donosi i potencijalne hitove Pravo, Dok smo bili bez kontrole, Barakuda i Čuvaj me, ne daj me...

Vlasnici regionalnih hitova Smijem se, Bye Bye Baby Bye, Na plaži, Koliko suza za malo sna, Tamo gdje je sve po mom i Na zapadu, premijerno su svirali u Beogradu krajem 2009. godine u prepunoj gornjoj sali DOB-a. U kultno BG rokenrol zdanje vraćaju se i sada, ali (očekivano) se sele u dvostruko veću dvoranu DOB-a. Inače, DOB će posle poduže rekonstrukcije konačno biti otvoren za javnost krajem januara.

Jinx su osnovani 1993. godine u Zagrebu, a ubrzo postavši izuzetno koncertno aktivan bend po brojnim zagrebačkim klubovima, stiču kultni status. Prvi album Sextazy (1995) bio je na engleskom jeziku, da bi već drugi Second hand (1997) snimili na maternjem jeziku. Prvi singl Smijem se postaje hit u Hrvatskoj i band postaje poznat široj javnosti, uskoro i u Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Jinx u Bukureštu sledeće godine dobijaju prestižnu nagradu za najbolji novi band istočne Evrope koji dodjeljuje Radio France International. Treći album Pompei (1999) donosi hitove Bye Bye Baby Bye, Na plaži i Koliko suza za malo sna. Početkom 2001. grupa bend priprema predstojeći četvrti album Avantura počinje, ali je to i početak kraja benda. Iako je pesma Tamo gdje je sve po mom harala top listama i na kraju zaslužila laskavo priznanje hita godine u Hrvatskoj, u proleće 2002. godine Jinx više ne postoje.

- U međuvremenu se ljudi poudali, poženili, postali roditelji, pa podjetinjili i 2007. odlučili da bi ipak mogli ponovo zajedno raditi - kratko objašnjava Coco razloge ponovnog okupljanja za povratnički regionalno uspešni album Na zapadu (2007). Sledi koncertni Jinx Live (2008), i sada Diksilend.

Bend je prvi put u Srbiji svirao 2007. godine na festivalu Exit, a u Novi Sad se vratio krajem 2009. godine za nastup u krcatoj Tremi, nekoliko dana posle beogradske koncertne premijere.

makonda-tracker